Уникални щори на НАСА намаляват двойно разходите за отопление

  • 10 септември 2014 14:13

  • 4164
  • 1
Уникални щори на НАСА намаляват двойно разходите за отопление
©

Уникални щори, които са разработка на НАСА, ще бъдат представени на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 29 септември до 4 октомври, пише в. "Новинар".

Невижданата досега технология е концентрирана в две повърхности. Едната отразява топлина през лятото, а другата я концентрира и излъчва.

Това води до двойно намаляване на разходите за охлаждане и отопление, а икономическият ефект е значим, посочиха от фирмата дистрибутор „Спектър инвест БГ“, която е официален представител на американската корпорация Eedr.

"Космическите" щори далеч няма да са единствените интересни експонати на панаира. Голям внимание ще предизвика и течната топлоизолация за вътрешни стени и тавани, която се нанася като латекс, но предпазва от конденз и мухъл. Проектът е на българската компания „Изомакс“ и се очаква да привлече множество чуждестранни експерти на щандовете на фирмата, което гарантира добро разпространение и по света.

Междувременно фирмата „Пестим енергия“ е създала домашна електроцентрала, която се захранва от ветрогенератори, монтирани на покрива или в двора. Към системата може да се добавят и уреди за добиване на енергия от слънцето. Интересната разработка в същия сегмент имат и от „Електроинвент“, които са измислили системата за захранване на двигатели от слънцето. Подобни идеи се радват на голям успех в последните години и тази тенденция не е пропусната и на 70-ото поредно изложение в Пловдив.

Организаторите посочиха, че тази година на форума ще участват представители от 37 държави. Техните презентации ще бъдат разделени в специализираните изложби „Акватех“ (за технологии и управление на водите), "Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Машиностроене“, „Стройтех“ (за строителни материали, машини и технологии), „Интермин експо“ (за минната индустрия) и „Химия“.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4164 1

Коментари 1

Добави коментар
Валентин

2014.09.16 | 16:58

1
Верно е НАСА са магесници и природните закони за тех не важат.

Добави коментар

Водещи новини