Правят 3D кола

  • 10 септември 2014 07:16

  • 2269
  • 1
Правят 3D кола
©

Американската компания Local Motors започна да прави електрически автомобил на 3D принтер, пише "Стандарт".

Чудото ще бъде представено на Международното шоу за технологии, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл". По този начин компанията иска да отговори на критиците, които твърдят, че отпечатването на триизмерни модели е твърде дълъг и скъп процес за масово използване.

Производството на колата започна в неделя и трябва да приключи в четвъртък. За това време Local Motors ще създаде двуместен автомобил, който работи на батерия. Той ще се нарича Strati.

За производството на каросерията ще се използва черна пластмаса, подсилена с въглеродни влакна. Разбира се, автомобилът ще си има двигател, седалки, прозорци и всичко останало, които ще са направени по традиционния начин.

Общо в колата ще има 47 части, уточняват от компанията. Максималната скорост ще бъде 64 км/ч, а с едно зареждане на батерията ще може да се изминат до 240 км. Local Motors планира да започне продажбата на автомобила до няколко месеца. Цената на колата ще бъде между 18 и 30 000 долара в зависимост от конфигурацията.

В същото време германски учени са към края на проекта си SpatialAV, който е насочен към разработването на по-ефективна технология за триизмерни филми. Системата ще бъде представена на международен форум в Амстердам този месец.

Екипът е автоматизирал хронологията на работа, свързал е камерите и микрофоните едни с други и е добавил допълнителни сензори за определяне на позицията и дълбочината. За особено сложни специални ефекти учените са разработили прототип от 16 камери.

Софтуерът създава карта от измервания на дълбочината от 16 различни перспективи, като така постига ефект на виртуален запис, без камерите да се движат. С други думи, истинските камери създават един вид виртуална камера, която се движи свободно на сцената, като на практика не съществува физически.

В момента при реализирането на 3D продукции операторите трябва да настройват разстоянието и ъгъла на всяка камера. С новата технология се фокусира само 1 камера, а компютърната програма настройва останалите. Камерите заснемат 25 изображения в секунда и се калибрират автоматично веднъж в секунда.

Една от целите на SpatialAV е да се промени и гледането на телевизия у дома. В тази посока учените са създали нова камера - OmniCam360, която записва панорамни кадри, тежи 15 кг и не се отличава от използваните в момента в тв производството.

В нея са поместени 10 отделни камери, което прави възможно заснемането на 360-градусови панорами. Зрителят би могъл да избира гледната точка, от която да наблюдава футболен мач, например, при предаване на живо.

Последвайте канала на

2269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
WOW

2014.09.11 | 20:03

1
(izvinqvam se che nqmam kirilica) ne znaeh che segashnite koli sa 2D :D

Добави коментар

Водещи новини