Икономисти и инженери атакуват парламента

  • 10 септември 2014 06:17

  • 1925
  • 6
Икономисти и инженери атакуват парламента
© Булфото

Икономистите и инженерите преобладават сред хората, заемащи избираеми места в кандидат-депутатските листи за парламентарния вот на 5 октомври, показа проверка на в. „Монитор”.

В класацията след тях по численост се нареждат юристите, лекарите и финансистите по професия. Сред мераклиите да седнат зад депутатска банка не липсват и преподаватели. IT специалистите, както и експертите по проекти с европрограми също имат свои представители, но в по-задната част на листите, което поставя под въпрос присъствието им в 43-тото НС. Цели шест листи на ГЕРБ са предвождани от икономисти. Трима от тях са и бивши министри – Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, която ще се бори за място в НС от Варна, Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета, който е кандидат от Видин и Софийска област, както и Делян Добрев, който ще води партията в битката за мандатите от Хасково. Икономист е и водачът на ГЕРБ в Габрово Цветомир Михов, както и Десислава Танева от Сливен. Изцяло от представители на тази професия са окупирани челните позиции в листата на партията в Хасково. След Добрев на второ и трето място отново са застанали икономисти. Икономисти са втори в подредбата и в много от останалите избирателните райони като Благоевград, Кърджали, Пловдив, Смолян и 23 МИР - София.

Инженери също са успели да си извоюват челни позиции в листите на партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Такива са водачите на три места, а в почти всеки район на избираемо място е поставен представител на тяхната професия. Във Враца например първите две места са отредени за Петя Аврамова и Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко. Подобаващо присъствие в листите имат и юристите и лекарите, сред които са и бившият здравен министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,, която е начело в Монтана, и Даниела Дариткова, която е водач на ГЕРБ в Смолян. Очевидно е, че в партията са решили да вкарат солиден брой представители на тези професии в НС. Не липсват и хората на спорта – в Ямбол например водач е треньорът по баскетбол Иван Чолаков, както и на изкуството в лицето на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, който е трети в пловдивската листа. В два от софийските райони пък – 23 МИР и 24 МИР, от ГЕРБ пък са заложили на представители на хуманитарните науки – социология и политология.

Подобен е професионалният профил и на листите на БСП. От „Позитано” 20 изнесоха статистика, според която най-солидна квота в списъците с червените кандидат-депутати имат икономистите. Претендентите за място в НС с такава професия са около 30%, юристите са около 10%, а представителите на научната интелигенция - 15%. Служителите от държавната и общинската администрация пък са 25% от соцкандидатите, лекарите - 7%, а хората от сферата на отбраната и сигурността и на земеделието – по 3%. Общо 10 са водачите в листите на „БСП - Лява България”, които са икономисти.

Преподавателите пък заемат централно място измежду водачите в кандидатдепутатските листи на ДПС. Тежест в тази посока дават включително председателят на партията Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, както и зам.-шефът на 42-рото НС Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС,. Икономистите също имат сериозно представителство. Такива са бившите депутати и настоящи водачи на листи Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на. На челно място в 25 МИР – София, от ДПС пък е завършилият макроикономика бивш министър на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас, а представител на инженерите е Рамадан Аталай, който оглавява листата на движението в Силистра.

На юристите очевидно залага Реформаторският блок. Трима от ключовите водачи на обединението са завършили право – лидерът на ДСБ Радан Кънев, както и председателите на СДС и на ДБГ Божидар Лукарски и Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. Председателят на една от последно присъединилите се към блока партии – Християндемократическата, Ирина Абаджиева-Репуц също е юрист и води листата в Кюстендил. Икономистите обаче също имат своето солидно представителство сред кандидатите от блока. Тъмносиният Петър Москов, който е начело на 24 МИР – София, пък е анестезиолог, при това практикуващ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1925 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.09.19 | 19:34

6
На всички Чифути от "правите джижещи се свободни",трупове заслужават ОРДЕНИ за Анти-Българската им политика! Орден-КОНТЕЙНЕР???Да им е честито от сърце.

2014.09.19 | 19:34

5
ОБАЧЕ ЗА ПРЕМИЕРИ ИЗБИРАМЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПО СЪВЕТСКИ УНИФОРМИ И МИЛИЦИОНЕРИ
Lyubo Angelov

2014.09.19 | 00:02

4
И един ибрикчия с орден.
İSO 2014

2014.09.10 | 09:54

1
DA TA E.A U GAZO.
bb

2014.09.18 | 23:47

3
NAY LESNATA PROFESIYA NISHTO NE PRAVISH KRADESH A I POLUCHAVASH ZAPLATA
KUR ZA GERB

2014.09.13 | 08:48

2
boikyygly mnogo rano otide pri dogan-ko li sha prai tam--da poluzi poredna porcia v ystata.........

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини