Организират възпоменателна вечер за Захари Стоянов

  • 04 септември 2014 09:47

  • 1930
  • 3
Организират възпоменателна вечер за Захари Стоянов
©

Възпоменателна вечер "Захари Стоянов: неуморен радетел за основаването на Интерпарламентарен съюз" се организира утре вечер в Русе, съобщиха от библиотеката в крайдунавския град, цитирани от БТА.

Събитието се посвещава на 125-годишнината от смъртта на големия български революционер, писател, публицист и държавник.

Възпоменателната вечер се организира под егидата на областната и общинската управи в Русе, а съорганизатори на инициативата са Регионалната библиотека "Любен Каравелов" и Държавният архив в града. На събитието се очаква да присъства д-р Соломон ПасиСоломон Паси Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и, който бе министър на външните работи в правителството на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица.

Слово по повод годишнината ще произнесе Йордан Палежев - дългогодишен изследовател на документалното наследство на Захари Стоянов.

В инициативата ще участват още Венцислав Петков, актьор от Драматичен театър "Сава Огнянов", както и клавирното дуо - 11-годишната Йоана Делимаркова и 12-годишният Николай ДимитровНиколай Димитров Николай Кирилов Димитров е роден на 11.05.1965 г. Първите 7 години от ученическия си живот прекарва в, ученици в НУИ "Проф. Веселин Стоянов".

Събитието ще бъде съпътствано и с откриването на две изложби - на документи от личния архив и на книги от домашната библиотека на писателя и на държавника, съхранявани в Държавния архив в Русе и в Русенската библиотека.

Последвайте канала на

1930 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.28 | 21:27

3
Априлското въстание е така организирано че да се провали, няма нищо общо със сериозната дейност на Левски, нито е продължение на неговата дейност, а е паразитиране върху неговата дейност.

2017.02.28 | 21:26

2
ГОЛЕМИЯ "РЕВОЛЮЦИОНЕР" ПРОВАЛИЛ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ЗА ДА НАПРАВИ МРЪСНО НА РУСНАЦИТЕ ДА НЕ НИ ОСВОБОДЯТ, ВИДЕН РУСОФОБ ГОТОВ ОТ ОМРАЗА КЪМ РУСИЯ ДА ПРЕДАДЕ НА СМЪРТ БЪЛГАРИ И ГО НАПРАВИЛ. УМРЯЛ ОТ ЛАКОМИЯ И СТИСНАТОСТ КАТО БАЙ ГАНЬО.

2014.09.04 | 10:06

1
Левски е работил българите да се освободят сами, Добродетелната дружина е разчитала българите да бъдат освободени от Русия / което после става /, дейците на априлското въстание за работили да предизвикат реакция в Европа от страданията на българите. Жестокостите на турците водят над 30 000 избити българи, които после са могли да бъдат опълченци. Никой не пише за намесата на агенти на чужди държави във организирането на въстанието.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини