Пръскат срещу "син език" в Пернишко

  • 03 септември 2014 09:19

  • 1002
  • 0
Пръскат срещу "син език" в Пернишко
©

В Пернишка област ще се пръска срещу "син език". Мярката е превантивна, регионът е сред четирите области в станата, където няма регистриран случай на заболяването, съобщи д-р Татяна Вангелова - директор на Областната диркция по безопасност на храните, цитирана от БТА.

Животновъдните обекти и животните ще бъдат обработвани с препарат с репелентно действие.

Финансирането ще бъде осигурено от общините, а дирекцията ще участва в кампанията с техника и специалисти и ще изготви графиците. Инициативата е дошла от община Радомир.

"Към момента имаме потвърждение от община Перник, а община Брезник дори е осигурила 700 лева за закупуването на препарата. Чака се официално становище и от останалите три общини в региона", каза Вангелова. Третирането ще става само под контрол на ветеринарните експерти.

Очаква се пръскането да започне най-късно до началото на идната седмица.

"Ще се върви от големите ферми към стопанствата на по-дребните животновъди, като ще се опитаме да обхванем всички животни и обори, както и биотопите на куликоидите, които разнасят заразата, от рода на торищата и др. С предимство ще се ползват населените места, които граничат с регионите, обхванати от заболяването", каза д-р Вангелова.

Последвайте канала на

1002 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини