Светът осъди остро предполагаемата втора екзекуция на американски журналист (видео 18+)

  • 03 септември 2014 07:10

  • 5583
  • 3
Светът осъди остро предполагаемата втора екзекуция на американски журналист  (видео 18+)
©

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е възмутен от предполагаемата екзекуция на втори американски журналист от страна на джихадистката групировка „Ислямска държава”.

„Ние всички сме възмутени от информацията от Ирак относно жестоките убийства на цивилни от страна на „Ислямска държава”, които включват вчерашния доклад за бруталното обезглавяване на още един журналист. Аз строго осъждам всички подобни ужасни престъпления и отказвам да приема, че цели общности може да бъдат възприемани като престъпни, поради това, което са, или поради това, в което вярват”, заяви Бан Ки-мун.

Той описа ситуацията в Ирак като „отвратителна” и призова религиозните лидери да застанат зад толерантността, взаимното уважение и ненасилието, предаде Фокус.

По-рано говорителят на Белият дом Джош Ърнест заяви, че не е запознат с докладите относно публикувания видеозапис на ИДИЛ, показващ обезглавяването на американския журналист Стивън Сотлоф.„Нашите мисли и молитви са със семейството на Сотлоф, неговите приятели и колеги. САЩ посветиха забележителни ресурси в опита за спасяване на живота на Сотлоф. Ако е публикуван видеозапис, той ще бъде внимателно анализиран”, заяви Ърнест.

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че е „ужасен”, след като джихадистката групировка „Ислямска държава” публикува видеозапис, на който се предполага, че е екзекутиран американски журналист.
„Този варварски акт, който последва убийството на журналиста Джеймс Фоли разкрива ужасяващата природа на „Ислямската държава”. Джихадисткото движение познава само терора”, заяви Оланд.

Комитетът за защита на журналистите също осъди убийството на американския журналист Стивън Сотлоф.
„Журналистите знаят, че да отразяваш война само по себе си е опасно и че може да бъдат убити в кръстосания огън. Но екзекуцията пред камера, само за това, че си репортер, е чисто варварство. Ние решително осъждаме убийството на журналиста Стивън Сотлоф”, заяви изпълнителния директор на Комитета за защита на журналистите Джоел Саймън.

Семейството на журналиста Стивън Сотлоф е известено за публикувания видеозапис, където се предполага, че е показана неговата екзекуция, от страна на джихадистите от „Ислямска държава.“Семейството на журналиста Стивън Сотлоф знае за тази ужасна трагедия и я изживява в уединение”, заяви говорителят на семейството Барак Барфи. По неговите думи, представителите на семейството на Сотлоф не планират изявления. По-късно семейството на н Сотлоф призна достоверността на видеозаписа, в който той е екзекутиран от екстремистите от „Ислямска държава”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5583 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
кико

2014.09.08 | 13:54

3
Интересно защо светът не осъжда, избиването на невинни граждани поради не знам какви си мисии на американците,а се реагира толкова много за някакъв журналист който е отишъл по собствено желание там.
филимон

2014.09.08 | 13:54

2
интересно какво ли ще стане ако останалия свят започне да екзекутира по някой невинен гражданин от тяхната религия,защото има достатъчно такива по целия свят ???
кико

2014.09.07 | 18:35

1
А защо света на осъжда Путин и неговите жертви. Заради него, затворите и лагерите в Pуcия са пълни с невинни хора, които са дръзнали да му опонират.

Добави коментар

Водещи новини