Пием вода с нитрати и бактерии

  • 03 септември 2014 06:21

  • 2012
  • 1
Пием вода с нитрати и бактерии
©

От чешмите в страната масово се леят нитрати и бактерии, съобщава "Новинар". По данни на регионалните здравни инспекторати 11 области от страната са с различна степен на замърсена вода, което отчасти я прави негодна за пиене и готвене. Статистиката е за последния месец и половина и обхваща цялата страна.

Сред най-засегнатите области са Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Търговище и Шумен.

Най-честите "замърсители" се оказват нитратите, които са соли на азотната киселина. По принцип не са токсични и вредни, но могат да се превърнат в опасни, ако образуват вещества като нитрити и нитрозамини. А натрупването им в организма води до отравяне.

Друг фактор за негодна или поне не дотам качествена вода за пиене се оказаха дъждовете тази година. В огромна част от тръбите из страната тече мътна вода, в която често плуват и бактерии, отчитат инспекторите. Те смятат, че повод за паника не бива да има, тъй като нивото на микробиологичния показател (наличието на бактерии) постоянно се следи и ако то се окаже застрашаващо за живота на хората, от РЗИ реагират на момента. Освен 11-те области, в които трябва да се внимава с водата, останалата част от страната се радва на добро качество на вода, допълниха здравните инспектори.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2012 1

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2014.09.03 | 18:42

1
Това не се ли получава от горивото на преминаващите самолети над България. Защо никой не споменава какви съставки се включват в самолетното гориво.

Добави коментар

Водещи новини