74% финансови корекции при обществени поръчки заради лошо управление на евросредства (видео)

  • 02 септември 2014 10:32

  • 2428
  • 0
74% финансови корекции при обществени поръчки заради лошо управление на евросредства (видео)
©

Вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна ЦановаИлияна Цанова Илияна Цанова е родена на 19 януари 1976 г. в гр. София. Магистър по финанси от Университета за откри кръгла маса в Министерски съвет за финансовите рискове при управление на евросредствата, предаде репортер на Novini.bg.

На срещата присъстват министри от служебния кабинет в това число министърът на финансите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в, както и експерти, работещи в сферата на управление на евросредствата.

Поради лошото управление на евросредствата в България последната година 74% са наложените финансови корекции при възлагане на обществени поръчки.

Над ¾ от стойността на всички финансови корекции са наложени по ОПОС и от ОПРР. Те са в размер на 9,17 млн. лв.

Трябва да се подчертае, че всеки втори договор по тези програми е с наложена финансова корекция. На всеки 3-ти договор е наложена е финансова корекция по ОПАК и ОПТТ.

Във връзка със загубата на средства и големите финансови корекции, които се налагат по оперативните програми, трябва да се вземат мерки за ограничаването на финансовите корекции, наложени вследствие на нарушения, свързани с възлагането на обществени поръчки.

Също оптимизиране на процедурата за налагане на финансови корекции по отношение на срокове, отговорност, обжалване.

Трябва да се вземат мерки, касаещи спазването на изискванията за устойчивост на инвестицията. Трябва да се избегнат грешки при провеждането на обществените поръчки.

Необходимо е засилване на капацитета на бенефициентите. Също проблем създава и законодателството, което се променя често в България. Трябва да бъде засилена административната отговорност.

Много често се срещат и проблеми по отношение на провежданата процедура за обществени поръчки. Необходимо е създаването на възможности за ефективно и своевременно обжалване на финансовите корекции.

Всички контролни органи има право да налагат административни санкции. Няма механизми, предотвратяващи натрупването на санкции.

Последвайте канала на

2428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини