ЦИК отказала на две сдружения регистрация за наблюдатели за изборите

  • 02 септември 2014 09:15

  • 1130
  • 0
ЦИК отказала на две сдружения регистрация за наблюдатели за изборите
©

Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще разгледа този въпрос. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По-активна ще бъде информационната кампания за изборите в чужбина. Има контакти с неправителствени организации в различни страни. Подготвят се брошурите и другите разяснителни средства за кампанията. Нещата вървят в доста по-задоволително темпо, отколкото предишния път. Дали ще се справим, ще прецените вие, каза Томов.

По думите му преференцията ще бъде по-различна, отколкото на европейските избори: Хората трябва да разберат, че за разлика от изборите за европейски парламент, при тези избори не полагането на преференциален вот ще бъде интерпретиран като вот в полза на водача на листата. Така е в Изборния кодекс. Ако хората биха желали промяна в листата, да положат преференциален вот.

По отношение на наблюдателите Томов коментира, че е отказана регистрация на сдружението "България без цензура" и на План БГ, което отново се представлява от Николай Бареков: Вчера ЦИК отказа регистрация на едно сдружение заради политическа ангажираност на представляващите го и отхвърли проект за решение за регистрация на друго сдружение по същата причина. Така че в момента се мъчим да се поучим от резултатите с наблюдателите в предишните предизборни кампании и ЦИК поне с тези с действия показа, че се интересува по същество дали организацията, която иска да наблюдава изборите, се кани да прави това безпристрастно, свободно от политически предпочитания и подготвяйки хората да изпълняват това. Всички знаят, че на предишните избори в много случаи не беше така. Аз лично бих призовал медиите да ни подкрепят в това отношение, защото смятам, че това ще е трудна борба, ще има обжалвания в съда. Нашата цел е да спазим духа на закона. Партиите и коалициите, участващи в изборите, имат възможност да регистрират свои застъпници и свои представители, които имат други функции и могат да изпълняват тези функции на защита на партийния интерес.

Последвайте канала на

1130 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини