Президентът: Инвестициите в армията да са национален ангажимент

  • 01 септември 2014 18:58

  • 2217
  • 8
Президентът: Инвестициите в армията да са национален ангажимент
© Булфото

България няма да допусне изоставане от останалите съюзници при осигуряването на необходимите ресурси за развитие на Въоръжените сили. Това посочва президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в приветствие до Военната академия "Георги С. Раковски" по повод на откриването днес на новата учебна година.

Държавният глава заявява, че осигуряването на средствата за инвестиции в съвременни отбранителни способности трябва да е национален ангажимент, а не ангажимент само и единствено в рамките на Министерството на отбраната и Въоръжените сили. Плевнелиев отбелязва, че още през следващата година трябва да се достигне заложеното в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили ниво на разходите за отбрана 1,5 процента от брутния вътрешен продукт, а след това до края на десетилетието - плавно нарастване до 2,0 процента, колкото е критерият в НАТО. Същото се отнася и за разходите за инвестиции в нови способности и модернизация, които трябва да нарастват от сегашните 2-3 процента до 15-20 процента в края на този период.

Президентът обобщава, че към всичките натрупани с годините проблеми в системата като устойчивото намаляване на бюджета за отбрана, незадоволителното състояние на част от въоръжението и бойната техника, недостатъчната оперативна съвместимост на голяма част от силите и средствата на армията, сега се добавя и необходимостта от редуциране на критичната зависимост при поддръжката и ремонта на техниката от определени доставчици. Не бива да се счита, че държавата ще намери средства за всичко и за всички, отбелязва Плевнелиев и допълва, че е нужна приоритизация на необходимите отбранителни способности в съответствие с най-вероятните планиращи сценарии и насочване на инвестициите към способностите с най-висок приоритет.

Последвайте канала на

БТА
2217 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.12.27 | 15:46

8
Добре че НАТО размаха пръст че този щеше да закрие армията с оправданието НАТО ще ни пази.

2014.12.27 | 15:46

7
Ne e losho da si imama edna Narodna Armia,izdurjana ot Naroda, za da ni pazi ot VAS, NAGLITE, NAHALNI, PREDATELI, PREVRATADJII,IGRA4i, ka4ihte se s mnogo izmami po stulbite na vlastta, a ste za ZATVORA, PRESTUPNIZI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
да помислим

2014.09.02 | 13:34

6
България няма с кого да води война. Гърция и Румъния са ни съюзници(НАТО + ЕС). Турция НЕ може да води война на балканите(+това ни е съюзник НАТО и напират за ЕС) - имат огромна армия, но имат и огромна граница +20 милиона кюрди + отвсякъде враждебни държави - ако им дойде армията на балканите, няма да има Турция. Остават Сърбия (горе долу на нашето ниво) и Македония(по-зле от нас)... Закупуването на оръжието е просто, за да им налеем пари! Не ни трябва нова техника! Трябват ни тренирани хора! Аз съм на 22 и искам да получа военно обучение! Стреляне, маршировка... Защо ми е ОТКАЗАН достъпа до военно обучение?!

2014.09.02 | 10:41

4
Нали уш имаме модерно въоръжена армия !А ВЪОБЩЕ ИМАМЕ ЛИ АРМИЯ ?БОЕСПОСОБНА ЛИ Е ТЯ И КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ УСТИСКА ПРИ ЕДНА ЕВЕНТУАЛНА ВОЙНА ?

2014.09.02 | 13:22

5
Около два часа!

2014.09.02 | 10:41

3
DA ni finansirat USA !Revaha da si zakrieme armiata i da si rezheme tehnikata-tankove,gaubici,raketi,korabi,podvodnici ,samoleti i t.n.Sega pak prostia ovchi narod shte plashta.....
KUR ZA GERB

2014.09.02 | 10:41

2
PLEVELA I BOIKO TURZINA LAPAT NA DOGAN REZANIA
rossen4i4o

2014.09.02 | 08:07

1
само едно питане ? срещу кого са насочени оръжията ? уж купихме пожарни , а то се оказа че били коли за; обществено къпане на недоволни ; . А ще се борим с терористи или извън земни ? като гледам ще да е за разработки за масов контрол , е успешно вървите към затриване на Човечеството

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини