20 000 туристи посетиха историческия нос Калиакра

  • 01 септември 2014 16:41

  • 2032
  • 1
20 000 туристи посетиха историческия нос Калиакра
©

Около 20 000 туристи са посетили историческия нос Калиакра през това лято, отбелязвайки ръст с близо 30 на сто спрямо миналия сезон, съобщи пред БТА директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева.

Природният и археологически резерват привлича българи и чужденци с живописните скали и с легендата за 40-те момичета, които се хвърлят в морската бездна, за да не бъдат потурчени.

Туристите най-често си правят снимки в самия край на двукилометровия клин, който се врязва навътре в морето, разказа директорът на музея.

Калиакра е мощен средновековен град, когато е столица на Добруджанското деспотство и владетелят й сече собствени монети. Сред най-ценните находки, пред които посетителите се спират в музея-пещера, е монета на деспот Добротица, посочи директорът на културния институт.

Сред най-посещаваните обекти в резервата са и параклисът на Свети Николай, съхранените крепостни стени, църкви, баня от римската епоха, паметникът на адмирал Ушаков, разгромил в залива турския флот през 1791 година.

Резерватът, който се простира върху площ от 687 декара, привлича туристите и с уникалната си природа. В скалите гнезди аристотелевият корморан, а в морето могат да се видят делфини.

Последвайте канала на

2032 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.02 | 06:40

1
Абсолютно не е вярно. На Калиакра българи няма. Има руснаци и немци. До там транспорт, няма. Няма гид за българите, няма дори табелки. А мястото е наистина красиво и си заслужава да се види. Не и с празни приказки и нула вложено старание обаче.

Добави коментар

Водещи новини