Отново смут в избирателните списъци (обновена+видео)

  • 01 септември 2014 15:45

  • 3619
  • 3
Отново смут в избирателните списъци (обновена+видео)
©

На днешното, второ поредно заседание на Гражданския борд за свободни избори към МС основната тема на обсъждане бе избирателните списъци и числата, които са доста притеснителни в тях, предаде репортер на Novini.bg.

Въпрос към директора на ГРАО Иван Гетов и зам.-министъра на МВР Филип Гунев зададе социологът проф. Михаил Мирчев. Той заяви, че има 5 500 000 издадени валидни лични документи от МВР. "Значи, ако това число е вярно, реалните избиратели са от този порядък, но ГРАО и НСИ дават с около близо 950 000 плюс, което се явява едно несъвпадение и парадокс", недоумява той.

Заместник-министърът на МВР отговори, че цифрата от 5 500 000 не е вярна, ще бъде направена проверка и след около седмица проф. Мирчев ще има лична информация колко точно са издадените валидни лични документи.

Директорът на ГРАО обясни от своя страна, че няма промяна в законодателството по отношение на "мъртвите души" и поради тази причина се появява тази разлика в числата. Той припомни, че избирателните списъци се издават по настоящ адрес и заяви, че няма "мъртви души", а хората, които законово присъстват в избирателните списъци у нас или в чужбина, няма да упражнят правото си на глас, защото секциите са отдалечени или просто нямат желание.

Гетов допълни, че предварителните избирателни списъци ще бъдат актуализирани отново и ще бъдат готови непосредствено преди изборите на 5 октомври. Всички, които са заявили желание за гласуване в чужбина, ще бъдат заличени от избирателните списъци в страната.

Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова заяви, че към момента се подготвят изборните секции в чужбина. Българите, живеещи в Македония, ще упражнят правото си на глас само в две изборни секции – в Битоля и Скопие. В Турция до този момент има 129 секции, но се очаква броят им да бъде увеличен. В Централна Европа - 142 секции, в Югоизточна – 33, в Австралия – 6, Африка – 12, Америка – 8.

На събитието стана ясно, че в местата за лишаване от свобода ще бъдат разкрити 11 секции, а в арестите – 18. Това са все пак местата, където на всички избори се гласува най-активно. На последните избори близо 90% бяха гласували именно от там.

Следващото заседание ще бъде на 8 септември и ще бъдат разгледани въпросите за медиите, социологическите проучвания и разяснителната кампания.

На това заседание не присъстваха членове на ЦИК.

Последвайте канала на

3619 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
batman

2014.09.03 | 15:52

3
Иисус, Алах, Буда и всяко висше създание да убие гадовете, които изгониха младите хора от България
XXL

2014.09.02 | 12:20

1
ЖИВЕЕ В ТУРЦИЯ 20 ГОДИНИ ГЛАСУВА ЗА БЪЛГАРИЯ, С КАКВО ПРАВО ГЛАСУВАЙ СИ ЗА ТУРЦИЯ
SKYNET

2014.09.03 | 01:28

2
Ами тези дето живеят в Испания, Гърция, Америка, Канада, Аржентина и т.н., защо им давате право да гласуват тези от тях които си живеят там за постоянно и много от тях имат двойно гражданство за какво им давате да гласуват тук нито са нашите заплати нито на нашата разграбена и озлобена до немай къде държава!?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини