Пет столични болници отказват да върнат пари на здравната каса

  • 01 септември 2014 06:56

  • 1746
  • 0
Пет столични болници отказват да върнат пари на здравната каса
©

Съдебните атаки на болници срещу здравната каса в условията на тежка финансова година за здравеопазването продължават. Пет големи болници в София са завели дела срещу Столичната здравна каса, съобщи вестник "Сега".

Причина за делата е решението на касата болниците да върнат изплатени пари за лечение на пациенти. При съмнения за спазване на правилата на клиничните пътеки здравната каса прави проверка и след това може да "покани" лечебното заведение да върне изплатените средства за лечение на пациенти. Подобен е случаят и с петте болници, които обаче смятат, че касата неправомерно е изпратила писмата за възстановяване на сумите и затова са внесли искове в Административния съд в София.

Най-много дела е завела болница "Токуда". Първата жалба е заради лечението на пациент с тежък исхемичен мозъчен инсулт, но след лечението е с подобрен неврологичен статус. По делото е поискана съдебномедицинска експертиза. Второто дело е свързано с лечението на 9 пациенти, за които касата настоява частната болница "Токуда" да върне 10 276 лв., докато болницата обжалва. По третото дело са съдебномедицински експертизи от специалисти по детски болести и гастроентерология, тъй като някои от пациентите са деца. Сумата, която касата е поискала от болницата да върне, е 4389 лв.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1746 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини