Премиерът на Лесото обяви, че е бил отстранен от властта с военен преврат

  • 30 август 2014 21:18

  • 1243
  • 0
Премиерът на Лесото обяви, че е бил отстранен от властта с военен преврат
© Getty Images/Guliver

Премиерът на Лесото Томас Табане заяви, че е бил отстранен от властта с военен преврат и е избягал в Южна Африка, предадоха Франс прес, цитиран от БТА.

По-рано днес в бедната малка африканска планинска монархия военни поеха контрола върху генералния щаб на полицията, обкръжиха полицейски управления и редица правителствени сгради в столицата на Лесото Масеру. Радиостанциите в страната заглъхнаха. Рано сутринта военните са обкръжили и резиденцията на премиера и къщата на министъра на спорта Теселе Масерибане. Министърът на спорта, който е лидер на Национална партия Басото, една от партиите в крехката управляваща коалиция на Лесото, обвини вицепремиерът на страната Мотетджоа Метсинг, лидер на партията Конгрес за демокрация в Лесото, че е замесен в преврата.

Напрежението в планинската монархия започна през април, когато премиерът преустанови работата на парламента, за да избегне опит за вот на недоверие на правителството му. Крехката управляваща коалиция на Лесото се сформира след последните парламентарни избори преди две години, но трудно прокарва законите в парламента, а премиерът е критикуван заради авторитарното си държание.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини