Мистерията около отвличения син на Венци Стефанов се заплита

  • 30 август 2014 20:53

  • 13827
  • 9
Мистерията около отвличения син на Венци Стефанов се заплита
© Булфото Архив

Ивайло Симеонов-Богьовеца, който е дясна ръка на Йоско Костинбродския - сочен за извършител на отвличането и убийството на Димитър Стефанов (синът на Венци Стефанов), е на свобода, съобщи "24 часа".

Заедно с него в началото на август от ареста е пуснат и друг от групата - Вергил Славов. Тарторът Йосиф Йосифов се издирва от Интерпол от март тази година. Останалите двама от т. нар. група за убийства Килърите 4 Александър Йорданов и македонецът Марян Атанасов са освободени преди няколко дни.

В същото време делото срещу тях вече е в съда и е насрочено за 15 септември. Петимата са обвинени за участие в организирана престъпна група. Издирваният Йоско и Ивайло Симеонов-Богьовеца ще отговарят и за атентата срещу Киро Японеца от 12 юни 2003 г.

Бандата беше разследвана за отвличанията на сина на Венци Стефанов и на Хрстиян Валю, убийството на Фатик и и други мокри поръчки. Тези престъпления обаче няма да са предмет на делото, защото за тях няма доказателства за участието им.

Така след 9 месеца разследване се оказва, че Килърите на Йоско не са убили никого, а отвличането на сина на Венци Стефанов остава неразкрито. Нямат повдигнати обвинения за отвличането на Димитър Стефанов. Единственото обвинение е за стрелбата по Кирил Киров.

Съдът ще прецени дали има доказателства за това. Обвинителният акт се крепи на думите на свидетеля Николай Генов. Той дава показания срещу всички в престъпния свят и често го ползват по различни дела", казва адвокатката на Ивайло Симеонов-Богьовеца Дора Лялева.

От спецпрокуратурата също потвърдиха, че "килърите" начело с Йоско Костинбродския няма да отговарят пред съда за нищо друго освен за организирана престъпна група и опит за убийство на Киро Японеца.


Според определенията на съда задържаните от 9 месеца насам няма опастност да се укрият. Някои от тях имат деца, за които трябва да се грижат, а обвиненията срещу тях са за период отпреди 10 г. Изтъква се фактът, че задържани за такива срокове са осъждали държавата в Страсбург.

Димитър Стефанов, син на президента на ФК "Славия" Венцеслав Стефанов, е отвлечен пред кафенето си през април 2004 г. зад столичния хотел "Плиска". Похитителите са облечени в полицейски униформи. 10 години след отвличането му извършителите все още не са разкрити. Хората около Йоско Костинбродския, разстреляният през 2009 г. Йордан Цонков-Джиджи, Наглите и още няколко групи са разследвани за отвличането на Митко, но доказателства не са открити.

Бащата Венцеслав Стефанов плаща откуп от 1 милион, които хвърля от влак, но синът му не е върнат. Йосиф Йосифов, Ивайло Богьовеца, Вергил Славов, Марян Атанасов и Александър Йорданов са задържани за пореден път през ноември 2013 г. и обявени от прокуратурата и МВР като група за мокри поръчки. Един от свидетелите дава показания, че те са похитили сина на Венци Стефанов. Тази версия е резследвана още след отвличането, но и преди 10 г. вината на Йоско и компания не е доказана.

Хората му се свързват със случая "Митко Стефанов" заради похищението на бизнесмена Стефко Колев, което е първото по рода си, добило публичност. Двама от приближените на Йоско - Борис Арсов-Борчо и Даниел Георгиев-Джаки Ръчичката, са изправени на съд за това. В хода на делото Борчо е застрелян, а години по-късно Георгиев е напълно оправдан. Експертите не са категорични, че гласът на мъжа, водил преговорите за откуп, е на Джаки.

Стефко Колев е отвлечен през септември 2001 г. в столичния квартал "Княжево". След като тръгнал за работа сутринта, фолксваген пресрещнал колата му. Четирима маскирани и въоръжени мъже го отвличат. След няколко дни преговори съпругата на бизнесмена хвърля 1 млн. лв. от влак, а част от парите са открити от кантонер.

Същото прави и Венцеслав Стефанов през 2004 г., след като отвличат сина му, но въпреки обещанията, че момчето ще бъде пуснато, това не се случва. Борис Арсов-Борчо е убит преди отвличането на Димитър Стефанов, а цялата група около Йоско е следена изкъсо от полицията по това време. Още повече че в края на 2003 г. Йосиф Костинбродския, Ивайло Симеонов-Богьовеца, и приятелят им Асен Петров-Шаки (убит през септември 2004 г.) и останалите от групата са разследвани за убийствата на Николай Иванов в ресторант "Пчела" през октомври 2003 г. и това на Филип Найденов-Фатик през август същата година. През април 2003 г. е извършен и опитът за убийство на Киро Японеца, но Йоско и Богьовеца са обвинени за стрелбата по ромския бос едва през 2013-а.

По думите на свидетеля на обвинението - рецидивиста Николай Генов, Йоско и Богьовеца са били мотористите, които са стреляли по Киро Японеца, и били разпознати, въпреки че са били с каски. Пак според твърденията на Генов групата на Йоско е работила в тясно сътрудничество с тази на разстреляния през юни 2004-а Бранимир Григоров-Бранко. Той разказал, че двете банди се занимавали с отвличания, рекет и убийства.

Източници на медията категорично отричат Бранко да има пръст в отвличането на Димитър Стефанов. По време на похищението той е в ареста в Бургас, където влиза през януари 2004 г. и е освободен в началото на юни, а отвличането става през април. Две седмици след като е пуснат, Бранко е убит от снайперист в София. Освен това той е бил приближен на крилото от СИК след разцеплението на групировката, което включва Младен Михалев-Маджо, Стоил Славов, Милчо Бонев-Бай Миле и Венцеслав Стефанов.

Версията, че Йоско, Богьовеца и останалите от групата имат нещо общо с отвличането на Димитър Стефанов, пропада още през 2004 г., когато Маджо праща Барона със сак, пълен с пари при него, но Йосифов го връща. Категоричен е, че няма нищо общо с това.

Самият Венцеслав Стефанов заяви в интервю пред "168 часа" през 2012 г., че знае какво се е случило със сина му и се надява полицията да разкрие извършителите. Оттогава отказва да коментира версии за престъплението и да назовава имена на заподозрени.

Един от тях е Йордан Цонков-Джиджи, убит през януари 2009 г. в жк "Люлин". Името на Цонков се свързва с обири. В миналото е приближен на Христофорос Аманатидис-Таки. Версията, че Джиджи е организирал отвличането на сина на Венци Стефанов по поръчка на силови босове, също издиша и не е доказана.

В края на 2009 г., когато бяха арестувани Наглите, се появиха версии, че те са съпричастни към отвличането на Димитър Стефанов през 2004 г. Справка обаче показва, че по това време тарторите Поли Културиста, Валентин Михайлов-Ихтиманския, Кирил Кирилов-Шкафа са били в затвора заради грабежи, а част от останалите са активни автокрадци, но не и похитители.

Въпреки това съществуват данни, че Йоско Костинбродския е контактувал с някои от арестуваните. Така например той се познава с братя Лебешковски поне от 15 г. насам. Двама от тях бяха съдени по делото "Наглите", но ги оправдаха. Третият и най-голям брат Лебешковски - Валерий, е бил съдружник с Йосиф Йосифов от 2002 до 2004 г. След това фирмата им е продадена на сестрата на Поли Пантев Райна и на бизнесмена от Безден Филип Дурев.

Килърите 4 е поредното дело срещу групата на Йоско от Костинброд. В спецсъда имат още 2 - за разпространение на наркотици и за убийството на ромския бизнесмен от Долни Дъбник Тани Танев. Те обаче от няколко години се прехвърлят между съд и прокуратура и все още няма резултат по тях.

След оправдателните присъди на Йоско за притежание на незаконно оръжие той, бодигардът му Марян Атанасов и Пламен Симеонов са признати за невиновни и за отвличането на хърватина Иван Може. За последно той е забелязан в компанията на Йоско и хората му в кръчмата "Сливнишки герой" в Сливница. Йоско твърди, че само е набил Иван Може. Питал го е дали има поръчка да убие и него, след като са го оправдали за покушението срещу приятеля му Асен Петров-Шаки (убит през септември 2004 г., месеци след отвличането на Димитър Стефанов).

В началото на 2010 г. групата на Йоско, включително и 4-мата му съпроцесници от Килърите 4, са арестувани за разпространение на наркотици. Според прокуратурата те са се възползвали от освободената ниша на пазара след като Таки напуска страната, а Златко Баретата е задържан. Действали са в градовете около София и кварталите "Надежда" и "Люлин". Това дело е прекратено за пореден път преди няколко месеца и пак се доразследва от прокуратурата. Преди да го арестуват, Йоско изчезва в Гърция.

След това двама от най-верните му хора - Ивайло Богьовеца и Вергил Славов, са обвинени като посредници за убийството на ромския бизнесмен от Долни Дъбник по поръчка на Станчо Владов от Костинброд. За физически убиец е посочен друг - Александър Йорданов, пуснат от съда във вторник. Това дело отново е прекратено и върнато на прокуратурата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13827 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.02.11 | 22:15

9
А защо не се пише кои са баш босовете на тези престъпни групи?Защо не се пита как ги арестуваха изведнъж щом ГЕРБ дойде на власт и всичко спря?Кой е шефа а?!!!!

2014.09.01 | 20:20

8
Как да не се пише кои са шефовете?Избери си един вестник и в рамките на един месец на първата страница е написано с големи букви.

2014.09.01 | 20:20

7
Имена,милиони,убийства....Ужас!Какво става в България?

2014.09.01 | 20:20

6
Така е всички доказателства изчезват и бандите са на свобода.Това ни е съдебната система и държавата.
todor

2014.09.01 | 20:20

5
абе,да се трепат,колкото по-малко гадове,толкова по-добре!

2014.09.01 | 20:20

4
Да бяхте обяснили кой какъв е и за какво се бори,нищо не се разбира,но едно е сигурно,колкото по-далеч от тази държава,толкова по-добре.

2014.09.01 | 20:20

3
Абе в България има ли въобще някой който да бъде осъден

2014.09.01 | 20:20

2
Къде са братя Галеви.Българинът има къса памет

2014.08.31 | 21:18

1
Imalo edno vreme na zapad...........

Добави коментар

Водещи новини