Риба хвърля светлина върху еволюцията

  • 30 август 2014 20:42

  • 4176
  • 2
Риба хвърля светлина върху еволюцията
©

Африканска риба, която може да живее извън водата, хвърлиха светлина върху начина, по който първите гръбначни са излезли от водата преди 400 милиона години, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА. Преди около 400 милиона години тетраподите, чиито днешни наследници са земноводните, влечугите, птиците и бозайниците, започнали да излизат от водата. Обстоятелствата, при които това е станало, остават мистериозни. Учени обаче попаднали на фосили от Ichthyostega, чиито физически характеристики навеждат на мисълта, че става въпрос за едно от първите гръбначни, които са се разхождали на сушата.

Как перките са се превърнали в крайници? Отговорът на този въпрос може би е свързан с риба, която се среща единствено в африканските реки.

Рибата Polypterus senegalis е снабдена едновремнно с хриле и бели дробове, които й позволяват да диша извън водата. Тя може да се придвижва на къси разстояния на сушата и удивително прилича на примитивните тетраподи. Учени от университета Макгил в САЩ отгледали млади екземпляри P. senegalis и ги принудили да останат 1 година на сушата, за да се установи как ще се приспособят към тази среда.

"Стресиращите условия често водят до гъвкавост в развитието", заяви ръководителката на изследването Емили Стандън.

Едногодишното пребиваване на сушата довело до важни анатомични и поведенчески промени у рибите. Скелетът им се издължил, освен това псевдоходенето им се подобрило чрез промяна на местата на перките и повдигане на главата. Тези анатомични промени са близки до наблюдаваните при някои фосили. "Можем да предположим, че въпросните поведенчески промени са били налице при първите риби, които са стъпвали с перките си по земята", отбеляза Ханс Ларсон от екипа. Перките впоследствие са еволюирали, за да се превърнат в крайници.

Възможно е първите сухоземни животни като Ichthyostega да са се придвижвали като тюлени, служейки си единствено с предните си крайници.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4176 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.09.01 | 18:11

2
Тетраподите са излезли от водата, защото им е писнало да се задушават и да мълчат най-вече, а и рибарите ги тормозели много!
без значение

2014.09.01 | 13:19

1
Хвърля светлина върху "ЕВОЛЮЦИОННИЯТА"... интересно. :D

Добави коментар

Водещи новини