Политолог: В предизборната кампания БСП не трябва да се бори с ГЕРБ

  • 29 август 2014 14:48

  • 2064
  • 6
Политолог: В предизборната кампания БСП не трябва да се бори с ГЕРБ
©

В предизборната кампания БСП не трябва да се бори срещу ГЕРБ.

Това каза в интервю за БНР политологът проф. Михаил Мирчев. "Това беше досега една сбъркана формула. Трябва да се бори за някакви ясни политически цели. Трябва да се сложи ясен антитурски акцент, според мен, или допълнително дистанциране от алчността на ДПС. Трябва да заемат много ясна позиция във връзка с украинската война и специално спрямо руското участие. Има вероятност ГЕРБ да останат на първа позиция, но те ще останат на първа позиция с около 1 млн. избиратели, дори може да бъдат под 1 млн., т.е. цялото тяхно надуто говорене за пълно мнозинство, за бройка депутати – 110-120, това са абсурдни неща. Втората голяма питанка е какво ще стане с БСП, ще остане ли в групата на големите партии, което означава също някъде от порядъка на 900 хил. до 1 млн. гласа. Това ще се случи, ако се окаже, че БСП се отделя от ръба, над който е надвиснала. Другата алтернатива за тях е да получат нисък резултат и да се окаже, че новото ръководство няма да може да издърпа. БСП могат да вземат и 50-60 мандата като минимум, вероятно могат да се качат и до 80-90. Най-голямата въпросителна е при тях", каза политологът.

Проф. Мирчев коментира още: "Изненади може да има положителни, в смисъл – да успее някой, който не предвиждаме в момента големи успехи за него, както и да пропадне някой, който в момента е с много надути очаквания и политическа реклама. Що се отнася до избирателната активност – преди всичко я свързвам с възможността за преференциален вот. Хората вече разбраха, че това е възможно, разбраха горе-долу как се прави, разбраха ползата от него, че това е всъщност мажоритарен елемент в пропорционалната система и възможност обикновените граждани, симпатизанти на дадена формация, да кажат например, че вторият трябва да си остане на втора позиция, а друг да бъде прехвърлен на първа позиция. Това ще увеличава избирателната активност", допълни той.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2064 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Н Р Б

2015.02.07 | 21:29

6
Всички са боклуци през тия 25 год. и са една мафия разделена на много партии, затова да гласуваме за нещо ново и истенско, за СКБ (Съюз на Комунистите в България)

2015.02.07 | 21:28

5
Няма никакво значение кой е начело на БСП ! Първанов , Миков , Стойнев , Сергей или баба ми ! БСП е мафия като ГЕРБ !Утре ще се прегърнат с ДПС ! ПРОДАЖНИЦИ , КРАДЦИ и ЛЪЖЦИ , докарали българите до просешка тояга ! САМО ВОЛЕН и АТАКА !

2015.02.07 | 21:28

4
Управление на ГЕРБ с ДПС или ГЕРБ с БСП , или БСП с ДПС е все тая , все в гъза народен ! МАФИИ ! САМО ВОЛЕН и АТАКА !
Бял Полуовес

2015.02.07 | 21:27

3
Браво,Мирчев,браво два пъти управляваш с ДПС,после се "разграничаваш" от тях и хоп целият в бяло!
samo bsp

2014.09.01 | 18:59

2
bsp samo dolu gerb grobari pedarzi da vi eyba tipte bilagri sofiyncisamo bspppppppppppppppppppppppppppppp bsp bsp bsp dolu boyko pdras mngo te mraziya pedal ste ybiya
НАЦИОНАЛ--ПРЕДАТЕЛ (АТАКИСТ)

2014.08.31 | 12:15

1
Мъкаааа , голяма мъка бай Местане , благодетелю мой !! Няма вече вноски за предателството , няма и рубли-- ще я закрия тази орда от тъпаци Атака -- вече не издържам !!

Добави коментар

Водещи новини