Развиваме алтруизъм, когато сме възпитани в големи семейства

  • 29 август 2014 14:23

  • 3293
  • 1
Развиваме алтруизъм, когато сме възпитани в големи семейства
©

Хората и животните развиват алтруизъм, когато са възпитани в големи семейства и за тях се грижат не само родителите им, но и чичовци, лели, баби, дядовци и семейни приятели.

До този извод стигнаха от университета в Цюрих, които изследвали поведението на различни маймуни, както и на деца. Те направили експеримент, за да проверят дали индивидите от даден вид примати са готови да черпят останалите или искат да запазят цялата храна за себе си, без да дават на другите. Оказва се, че не само хората черпят своите приятели, но и някои маймуни от Латинска Америка от семейството на тамарините и мармозетките, пише "Новинар".

След дълги наблюдения учените стигнали до заключението, че при видовете, които проявяват признаци на алтруизъм, малките са отглеждани не само от родителите им, но и от техни по-далечни роднини. Така децата израстват в среда, в която всички са готови да им помагат и се научават, че да даваш на другите, е нещо добро и полезно.

Според учените този колективизъм, характерен за хората и за някои видове примати, е бил много важен и при развитието на психологическите ни способности. „Когато нашите човекоподобни предци започнали да отглеждат поколенията си заедно, те поставили основите на алтруизма и невероятните когнитивни умения, които имат човешките същества”, обяснява антропологът Джудит Буркарт.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3293 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
к

2015.07.11 | 04:03

1
Много се радвам за Никол! Да е жива и здрава , и Господ да й помага!

Добави коментар

Водещи новини