ЕС за пръв път призна, че Украйна може да краде руски газ по пътя към Европа

  • 29 август 2014 13:41

  • 5422
  • 9
ЕС за пръв път призна, че Украйна може да краде руски газ по пътя към Европа
© Getty Images/Guliver

Украйна е длъжна да изплати газовия си дълг към Русия. Украйна може да краде през зимата транзитния газ, отиващ към Европа и даже напълно да спре транзита. Това са очевидни за Русия неща, за които тя отдавна предупреждава, е изразил опасения еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от руския „Взгляд”.

„През дългата и студена зима в Украйна няма да се доставя газ, тя няма да има достатъчно собствен газ и тогава ще възникне опасността газът да се краде, опасност по пътя от Изтока към Запада газът просто да се губи”, коментира Йотингер.

Европа за пръв път директно призна, че Украйна може да краде руски газ по пътя към Запада, а даже и напълно да прекрати транзита към Европа.

Днес Русия и ЕС постигнаха прогрес по отношение на въпроса с газа, но засега още няма окончателни резултати, стана ясно от думите на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер по време на пресконференция в Москва. Еврокомисарят Йотингер посочи, че Украйна трябва да се издължи на "Газпром". „Дълговете на „Нафтогаз на Украйна" към „Газпром" са безспорни и сега възлизат на 5,3 млрд. долара", подчерта той.

"Газпром" е готов да гарантира европейския транзит през Украйна, но същевременно настоява Киев да погаси натрупания дълг от над 5 милиарда долара", заяви шефът на компанията Алексей Милер.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви след преговорите, че за да бъде осигурен транзитът към Европа през предстоящия зимен период, Украйна спешно трябва да запълни своите подземни хранилища с още 10 милиарда куб. метра газ. В тази връзка Русия предлага да не се чака решението на арбитража и Украйна да започне да купува синьото гориво по цена от 385 долара за хиляда куб. метра, което е намаление със 100 долара, съобщи БНР.

Русия също може да прекрати транзита към Европа, но само след като Киев започне да краде синьо гориво. Москва предупреди за този проблем. И затягането на вентила не е игра срещу ЕС, а право според договора и необходимост по принуда. "Газпром" не може да снабдява безплатно Украйна с газ. Още повече, че сам фактът на похищение на руски газ за Европа вече създава недостиг на газ за европейските потребители.

 

Русия, ЕС и Украйна ще подновят в най-скоро време газовите преговори, като конкретната дата ще бъде определена идната седмица. За това се договори в Москва еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който се срещна с руския министър на енергетиката и шефа на "Газпром".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5422 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.03.23 | 22:00

6
УКРАЙНА ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕС И НАТО ЗА ДА БЪДЕ ИЗТИКАНА РУСИЯ НА ИЗТОК. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. СЪЩЕВРЕМЕННО ПРОРУСКИТЕ ЛЕВИ ЕЛЕМЕНТИ В ЕС ЩЕ БЪДАТ НЕУТРАЛИЗИРАНИ.

2015.03.24 | 02:53

9
Ти гледай Путин да не приеме ЕС в Русия ! Украйна изчезва ! Няма я !

2015.01.23 | 19:48

1
Не крещи , крясъците са признак на слабост и страх !
Любител

2015.03.23 | 23:35

8
Ама, какво става бе? Нали това бяха нашите нови приятели?Този номер с газта украинците го играха вече.Пак ли ще псуваме Русия, когато се опълчи срещу кражбата?Сега чакам да видя, как Барозо ще им даде обещаните 20 милиарда долара.Едно време, баща ми казваше, че" обещаването не като даването"
ДОЛУ РУСИЯ!!!

2015.03.23 | 22:00

7
ДОЛУ РУСИЯ!!!
kostadin

2015.01.23 | 20:56

5
shte priznavat nema kade da idat tia biorukrati ot evro saouz zashtoto v moskva e kitaiski ministar i podpisa za 30g dogovor za gaz

2015.01.23 | 20:56

4
Български медии, руски лъжи!

2015.01.23 | 20:55

3
И други работи ще си признаят европедерасите ! Не дразнете МЕЧО , иначе пак руснацитещейбат германки и франзузойки като през 1812 и 1945 години ! ВЕЛИКА Е РУСИЯ !

2015.01.23 | 20:49

2
Ето това са наглите европейски крадци. Нали толкова, подкрепяхте украйна, веднага бяхте готови, след погрома който организирахте в Киев и редица градове, да отпуснете заеми и да заробите украйнците за години напред, а сега като стана дума за вашите дупета, газът щял да се губи, украйнците щяли да го крадат. Съсипахте бедните хорица и тях и нас, и всички смачкани от вашия ботуш. Смърт за Вас, смърт и за комунизма, да живее България!

Добави коментар

Водещи новини