Министерство на правосъдието: Получаваме много критики за условията в затворите (видео)

  • 29 август 2014 12:30

  • 3831
  • 1
Министерство на правосъдието: Получаваме много критики за условията в затворите (видео)
©

Днешната среща с шефовете на затворите беше на тема за качеството на условията на живот. Получаваме доста сериозни критики от европейските институции относно качеството на битовите условия в българските затвори.

Това каза заместник-министърът на правосъдието Марин Вачевски, на пресконференция. Със синдикалните организации на надзирателите сме се срещали три пъти. Техните основни искания са да се повишат заплатите им. 12-часовите наряди, които дават също са проблем. И за тях получаваме критики от европейски правозащитни организации. Те обаче са законови, каза още Вачевски. На всички е ясно, че средствата не достигат. Имаме писма, че може да бъде спрян тока на някои затвори в страната. Водим преговори с Министерство на финансите, за да можем да обезпечим плащането на тези сметки, разкри Вачевски.

В пресконференцията участие взе и Росен Желязков, директор на ГДИН. Той коментира темата за бягствата от затворите. Последните бягства са само от затворнически общежития от открит тип. Там контрола и охраната е по-слаба. Диалогът със синдикалните организации не протича от вчера, а от доста време. Проблемите на надзирателите няма как да се решат с магическа пръчка. Техните претенции са свързани преди всичко с условията на работа, възнагражденията и работните смени. Живеем в демократична държава и всеки има право да протестира. Надзирателите протестират по законов начин и не виждам проблем в това, каза Желязков. Най-важното е, че има диалог. Аз не мога да коментирам темата за заплатите. Подчертавам, че надзирателите се водят първа категория труд. Самите привилегии им се дават от закона, каза още той.

Георги Жеков, директор на ГДО, също коментира вчерашното бягство на затворник от Самораново. Лишеният от свобода не е избягал от външен работен обект, а от самото общежитие. Разбрахме, че преди няколко дни, затворникът е получил писмо за незаконен син. Това явно го е разстроило и е довело до решението му за бягство. Предприели сме всички мерки по издирването на лишения на свобода. На него му остават да излежи, ако не се лъжа, 4 месеца. Осъден е за кражба. Мъжът е на 40 години. Имаме точна представа как е избягал затворникът, каза още Жеков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3831 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПОЗОР ЗА " ЧЕСТНАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА "

2014.09.04 | 09:51

1
НАДЗИРАТЕЛИТЕ В ЗАТВОРИТЕ ЛОЛУЧАВАТ ЗА 10 РАБОТНИ ДНИ В МАСЕЦА ПОЛУЧАВАТ НЕЗАСЛУЖЕНО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!СЪЩО ВКАРВАТ В ЗАТВОРИТЕ КАКВО ЛИ НЕ САМО И САМО ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ЗАТВОРНИЦИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини