Нова дирекция ще следи язовирите

  • 29 август 2014 11:42

  • 918
  • 0
Нова дирекция ще следи язовирите
© Булфото

Отговорност на Министерството на околната среда и водите е да следи язовирите в страната. Работи се за създаване на единен орган, който да извършва тази дейност. Надявам се оттам тази седмица да внесат своя доклад в Министерски съвет. Това каза пред БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

От първи септември главната дирекция ще бъде преструктурирана и ще се създаде отдел "Критична инфраструктура – превенция и контрол" към МОСВ. Новата дирекция ще има за задача да контролира дейностите по превенция на опасните инфраструктури.

"Искам ясно да бъде разбран - контролът върху състоянието на язовирите не е наша задача. Това, че участваме активно, не ни прави основни играчи в цялата тази работа", категоричен е Николов.

Той допълни, че "ние предлагаме механизъм, специално за язовирите. След като комисиите констатират състоянието на язовира, те ще предават актовете си на новия контролен орган".

Новата дирекция ще има правомощията да предприема и превантивни мерки, а именно – да налага забрана за ползването на язовирния комплекс, заповед за принудителното му източване или за принудителен ремонт. "Това е голямата идея, за да можем да се справим със състоянието на язовирите", обясни главният комисар.

Не така обаче стои въпросът с контрола на дигите и състоянието на речните корита, припомни Николов. За речните корита отговорността се разпределяла между кметовете на общини и областните управители. Във всички европейски програми за новия период са заложени текстове за превенция от бедствия.

По инициатива на доброволци от Варна, София, Велико Търново, Пазарджик в Главната дирекция ще бъде създадена и Национална асоциация на доброволните формирования.

Досега са изградени около 105 доброволни формирования с приблизително 2400 члена – доброволци. "В бедствените ситуации тази година имаше много хора инициативни, желаещи да помогнат. Малко обаче останаха повече от 5-6 дни. Тези, които останаха, бяха нашите доброволни пожарникари. Оттук дойде и идеята да се сформира тази асоциация", обясни Николов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
918 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини