Измислиха "презервативи" за USB-та

  • 29 август 2014 10:58

  • 1763
  • 2
Измислиха "презервативи" за USB-та
©

Вече има „презервативи" и за USB-та. Американски експерти по компютърна сигурност са конструирали своеобразен презерватив за ползване на порт, който да предпазва от вируси, предаде Дарик.

Устройството е предназначено за ползване на портове от публични източници. Учените са решили с това средство да се преборят с честите атаки от хакери, когато включваме USB кабелите си за зареждане на обществени места. Тогава устройството ни може да бъде заразено с вируси или незабелязано да бъдат изтеглени лични данни от компютъра ни, пише news.bg.

Своеобразният кондом е конструиран специално, за да се справи с подобни вмешателства. В него има чип с „мъжки" и „женски" порт, като двата се свързват така, че да ползват захранването на обществения USB порт, но автоматично изключват проводниците от кабела, предоставящи компютърна информация.

По този начин всеки непроверен порт може да бъде използван само за зареждане, като хакерските атаки остават в миналото.

Откритието на учените се е наложило като крайно необходимо в САЩ, където има бум на фалшиви публични USB зарядни устройства, от които масово се източват личните данни на ползващите ги граждани.

USB презервативът вече се продава онлайн за 10 долара от групата за информационна сигурност Xipiter.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1763 2

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен хакер от Варна

2014.09.08 | 12:19

2
И на това "чудо" ще му намерим цаката!
Аз

2014.09.02 | 23:50

1
А, то е много сложно да се измисли! Взимаш един USB удължителен кабел, махаш жиците за данни, свързани към двата средни извода на порта D+ и D- и готово.

Добави коментар

Водещи новини