Военният министър: Във Визия 2020 няма термин „военна заплаха“

  • 29 август 2014 10:00

  • 1878
  • 6
Военният министър: Във Визия 2020 няма термин „военна заплаха“
© Булфото

В документа „Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана“ няма термин „военна заплаха“, има термин „риск за сигурността на България и Алианса и заплаха за нашата сигурност“. Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на отбраната Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал.

Това е оценка, която се изработва в рамките на НАТО с участието на България. Терминът е превод от английски, а думите се вадят от контекста, поясни министърът. Терминът конвенционална война не означава реална война. „Информационна война" е част от средствата за натиск, които са извън конвенционалните методи за водене на война, обясни Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал.

Самият доклад „Визия 2020“ представлява военно-технически документ и е първа стъпка към изграждането на способности и необходимостта от увеличено финансиране за тези способности, посочи Шаламанов.

Този документ започва с два кратки текста, свързани с оценката на средата за сигурност, която е споделената оценка в Северноатлантическия алианс, и втора част – икономическите аспекти на инвестициите в отбраната, която е споделената оценка на Съвета по отбрана и сигурност на Европейския съюз от миналата година, подчерта военният министър.

Няма противоречия между президента и премиера, каза още Шаламанов. „Аз не бих си позволил да коментирам думи ничии думи – нито на политиците ни, нито на премиера. Изпълнявам решенията на Министерски съвет“, поясни Шаламанов.

Той заяви, че до момента не е постъпила реакция от нито един наш съюзник в НАТО. „Ние не участваме в предизборната борба и изказванията на политически партии в този аспект са неуместни. Ние имаме ДАНС и нейна задача е да следи за „информационната хибридна война“. Няма да коментирам политически партии, когато сме в предизборна ситуация, ще повторя“, заяви военният министър.

„Основно задължение на специалните служби е да разкриват всякакви опити и рискове за сигурността на България“, посочи още Шаламанов.

В заключение той заяви: „Моето мнение е, че по данните, които са налични в щаб квартирата на НАТО – има сериозни данни за намеса на Русия в помощ на сепаратистите в Украйна, което е недопустимо“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1878 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Аз казах.

2015.01.28 | 14:31

6
А аз ще го кажа ясно и в прав текст: Г-н Шаламанов, ти и такива продажници като теб са заплаха за сигурността на държавата ни, съчинявайки тъпи и необмислени декларации. Че ти плащат американците, това е ясно. Но щом си министър в Българско правителство, имай малко срам, прави нещата малко по-завоалирано. Като как тъй ти се пръкна тая уникална мисъл в кратуната ти, че именно Русия, а не Турция например е заплаха за нас ?!?! Съд за всички национални предатели!

2014.12.01 | 23:01

5
А бе каво ще им се обесняваш на комунистическите утрепки

2014.12.01 | 23:01

4
Nedopustimo e da sluguvate na amerikanskite pedali,garcite sa narod,a balgarite kasha ot svinski laina.....

2014.12.01 | 23:01

3
Не е лаик,. а недоразумение.
FM

2014.12.01 | 23:01

2
Трябва по бързо да влезем в ЕС и НАТО, че да се разтурят.
kostadin

2014.12.01 | 23:00

1
tova e liceto koeto predloji da dignem pametnik na soleiman pasha pravete si izvod kakav voenen ministar e na koi sluji na BALGARIA ne

Добави коментар

Водещи новини