Плевнелиев: Турция е добър съсед и стратегически партньор

  • 28 август 2014 18:10

  • 4812
  • 57
Плевнелиев: Турция е добър съсед и стратегически партньор
© Булфото

„Турция е добър съсед и стратегически партньор за България. Това е бързоразвиващ се пазар, където българските стоки и услуги могат да намерят своята реализация“. Това коментира президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в Анкара, където присъства днес на церемонията по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган като президент на Република Турция. Реджеп Тайип Ердоган е първият президент на Турция, който заема този пост след пряко гласуване.

По време на церемонията българският държавен глава предаде на президента Ердоган поздрави от страна на председателя на Европейския съвет Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в. На церемонията присъстваха високопоставени представители от над 75 страни. На летището в турската столица президентът Плевнелиев беше посрещнат с почетен военен строй.

В Анкара Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното подчерта, че с постигнатите икономически успехи Турция се е утвърдила като важен център за търговия и инвестиции в нашия регион. Реализацията на инфраструктурни проекти като магистрала „Марица“, железопътният тунел под Босфора, както и изграждането на скоростна железопътна линия между Пловдив и Истанбул, дават възможност и за България да се позиционира „като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия изток и Азия като цяло“, посочи президентът.

България и Турция имат обща амбиция да насърчат взаимните инвестиции и да удвоят двустранния стокообмен през следващите години, който за 2013 г. достига 4.7 млрд. долара. Турция заема второ място след Германия в износа на страната ни. „Това е изцяло в интерес на българската икономика и ще създаде работни места и икономическа перспектива“, коментира още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

По думите на държавния глава Турция е изключително важен партньор в усилията на страната ни да диверсифицира доставките на природен газ. „България плаща много висока цена за това, че зависи от един доставчик и от една тръба“, отбеляза президентът и добави, че чрез бъдещия газов интерконектор с Турция ще можем да купуваме природен газ от Азербайджан, Катар и от други държави от региона, тъй като Турция разполага с необходимата инфраструктура. През септември предстои президентът Плевнелиев, заедно с други държавни глави от региона, да присъства в Баку на първата копка на Трансадриатическия газопровод.

Като друга възможност за развитие на двустранното сътрудничество в сферата на енергетиката, държавният глава отбеляза увеличаването на износа ни на електроенергия за Република Турция.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното беше категоричен, че добрите отношения между двете страни следва да бъдат основа за намирането на трайно решение на транспортните въпроси по общата ни граница. „Логистиката е традиционна индустрия за България и само заедно с турските колеги можем да намерим дългосрочно решение за транспортните услуги на европейските компании, доставки и поръчки в цяла Азия“, заяви държавният глава.

Президентът изрази очакването си и за по-тясно сътрудничество между България и Турция в сферата на туризма. Повече от 20 милиона туристи на година посещават Турция и се очаква новото летище в Истанбул да разполага с капацитет за обслужване на 150 милиона посетители, което също създава предпоставки за по-активно партньорство в туристическия обмен, отбеляза държавният глава. „Трябва да работим за доверие, разбирателство, партньорство, инвестиции и търговия. Всичкото това се постига, когато надграждаме, и като президент искам да бъда символ именно на надграждането на българо-турските отношения“, коментира още президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4812 57

Коментари 57

Добави коментар

2014.08.29 | 14:43

28
То е видно че Плевнелиев не е някой мъжкар, тип мачо.Но е видно и че си разбира от работата и е ПИЧ.Така че вие хейтърчета го ДУХАЙТЕ сополив

2014.08.29 | 21:34

57
разбира ги той турските работи - я да духаш ти, измекяри сте и двамата

2014.08.29 | 21:34

56
наводнявани с имигранти от арабския свят ,съсипват ни земеделието ,заглушават нащите радиа в пограничните обласити (чуват се само турски радиа).От една година Росица Пленливия тръби че Русия е наш враг и че ще ни окупира а Турция са наши приятели и защитници (При смърта на брат си П.Каравелов казва "братко на кой ни остваяш сега кой ще ни брани нас от българите с фес".

2014.08.29 | 21:34

55
Всички педали обичат Турция.
...

2014.08.29 | 21:34

54
Мръсна еврейска ГАД, ти си ПОЗОР за България !!!
İSO 2014

2014.08.29 | 15:16

48
DA TA E.A U GAZO

2014.08.29 | 21:33

53
Гаден,мръсен резняк,стой си в Турция нямаш работа в България.
Аз казах.

2014.08.29 | 21:33

52
Плевньо, защо отиде в Турция? Защо ще им правиш поклони след като те не са се извинили за геноцида над българския народ. Спомнете си баташкото клане!!!
КУР ЗА ГЕРБ

2014.08.29 | 17:46

51
СЛАГАЙ ФЕСА ПЕДЕРАСТ
Волен рубладжия

2014.08.29 | 17:45

50
Ама аз го сложих феса, преди година и нещо. Феса ми го подари Доган.
H

2014.08.29 | 15:17

49
umrete enichari grozni,za kvo sa mreli dedite ni we,murshi da ni prodavate li we i to na turci rano ili kusno shte doide i vashete vreme dano e po skoro ENICHARI

2014.08.29 | 14:51

47
Вреден , по - вреден , най- вреден , Плевнелиев !

2014.08.29 | 14:50

46
ВОЛЕН ПРЕЗИДЕНТ ! БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ! ДОЛУ САЩ ! САМО РУСИЯ !

2014.08.29 | 14:47

29
пфффффффффф Болен президент ама на коя лудница или затвр?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини