ДКЕВР скочи на служебния кабинет

  • 28 август 2014 12:02

  • 3933
  • 17
ДКЕВР скочи на служебния кабинет
©

Във връзка с изявления на членове на служебното правителство по отношение дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, от регулатора изпратиха отворено писмо до медиите, в което отбелязват, че възниква необходимост да бъдат направени следните уточнения:

Проблемите в електроенергийния сектор, с които се сблъска Комисията в настоящия си състав са:
1. Свръхпроизводство на електроенергия от ВЕИ и електроенергия по дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени.
2. Намаляващо потребление на регулирания пазар, вследствие на поетапно либерализиране на енергийния сектор.
3. Натрупани дефицити в системата от минали периоди, породени от отменени методики и неточно прогнозиране на произведена енергия от ВЕИ и експлозивното въвеждане на фотоволтаици в експлоатация през м. юни 2012 г.

Във връзка с това от ДКЕВР съобщават, че са разработили дългосрочна стратегия за решаване на проблемите в сектора и са започнали конкретни действия по нея. Представяме Ви ги без редакции:

1. Бяха направени пълни одити на електроразпределителните дружества, които установиха изключително много нарушения.

2. Започнаха проверки на всички производители от ВЕИ-сектора по отношение на процедурите на присъединяването им. Предстои приключването им в съвсем кратки срокове.

3. В ход са и проверки на всички търговци на електроенергия. Предприети са и действия по отношение пълното прилагане на регламенти 1227/2011 и 543/2013 на Европейския парламент, отнасящи се за прозрачността на пазара на търговия с енергия и предоставяне и публикуване на данни за пазарите на електроенергия.

4. Бяха изпратени две жалби до Европейската комисия във връзка с предоставяне на неправомерна държавна помощ по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия и прекомерна държавна помощ за ВЕИ-производителите.

5. В следствие на действията на сегашния състав на ДКЕВР, от 1 юни 2014 година действа балансиращ пазар на електроенергия, с което разходите за балансираща енергия се поемат и от производителите. Това води до облекчаване на цената за крайните потребители. Не на последно място балансиращия пазар има ключова роля за изграждане на енергийна борса в страната и последваща пълна либерализация на пазара, което е свързано с изискванията на Европейската комисия за либерализиране на енергийния пазар.

6. По отношение на констатираните дефицити в НЕК е важно да се отбележи, че от общо 3 млрд. лв. само за половината е от компетенциите на ДКЕВР да намери подходящ механизъм за компенсиране. В тази връзка със своето ценово решение, влязло в сила от 1 юли 2014 г., комисията определя механизъм за компенсиране на близо 1 млрд. лв. в рамките на следващите 5 години. За некомпенсираната разлика след приключване на регулаторния одит на 6. НЕК предстои да бъде определен подходящ механизъм, така че да не се допусне рязко повишение на цената на електроенергията.

7. Всякакви други разходи на НЕК, несвързани с лицензионната дейност, като например изграждането на АЕЦ Белене и хидровъзела Цанков камък, не подлежат на включване в крайните цени и са извън обхвата и компетенциите на комисията.

8. Беше извършено фактическо разделяне на НЕК и ЕСО, в изпълнение на изискванията на третия либерализационен пакет.

Всички тези действия са насочени към изграждането на конкурентен либерализиран пазар на електроенергия, което е в защита, както на индустрията, така и на потребителите. В противен случай, по сега действащата нормативна база, ще се стигне до увеличаване на задълженията към обществото, което ще рефлектира в крайната цена, както за свободния, така и за регулирания пазар, пишат от ДКЕВР.

Дотук изброените действия, предприети от сегашния състав на ДКЕВР, представляват съвкупност от навременни, аргументирани и последователни мерки, чийто краен резултат ще бъде стабилизиране и оздравяване на сектор „Енергетика“. Разбира се, положителният ефект от предприетите мерки ще бъде усетен в един средносрочен период не по-кратък от 5 години, като по този начин ще се избегне рязкото увеличение на цените, както за индустрията, така и за крайния потребител, допълват от регулатора.

От ДКЕВР отбелязват, че всички решения са взимани в условията на пълна прозрачност и спазване на закона.
Всяко публично представяне на дейността на ДКЕВР е експертно и безпристрастно.

Във връзка с изложените факти според държавния регулатор възникват следните въпроси: "Кои точно решения, взети от сегашния състав на ДКЕВР, представляват неизпълнение на задълженията на регулатора за защита на обществото?" и "Кои от решенията на регулатора и как точно вредят на цялостното състояние на сектора?".

Не става ясно дали има и ако да - каква е различната експертна визия за развитие на сектора, която се предлага в момента, и не би ли могла тя да бъде предмет на обсъждане с Регулатора, пита още от ДКЕВР.

Изхождайки от изложеното дотук, се налага извода, че не са налице обстоятелства, които да налагат, каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния й състав действия, се посочва още в изявлението на регулатора.

Последвайте канала на

3933 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2014.09.16 | 17:58

17
гласувайте за Герб !!!гарантирано 50 % увеличение на тока

2014.09.16 | 17:57

16
Едно правителство бе изгонено с камъни заради цената на тока. Който познае кое е то получава награда.

2014.09.16 | 17:57

15
Само оставки знаят да искат марионетките на Ганьо от Банкя и това си е. А не виждат, че самите те са некадърни и безполезни, дори вредни.

2014.09.16 | 17:56

14
Оставки да подават некадърниците на Лизашки, които само лапат пари и се оплакват! За нищо не стават пионките на Бойко!

2014.09.16 | 17:56

13
Бойко не обича специалистите и можещите хора. На него му трябват некадърници и профани, които лесно може да контролира. Иначе се комплексира сериозно.
Мигла

2014.09.02 | 20:51

12
Браво

2014.09.02 | 20:51

11
Само така, контра на мутрите и никакво отстъпване! Лизашки и компания явно си помислиха, че могат да правят, каквото си поискат...Да, ама не!
Сулкин

2014.09.02 | 20:50

10
А кой / кои персони имат ВЕЦ / малки/ и фотоволтаици.Хайде да ги вземе Държавата и готово!!!

2014.09.02 | 20:50

9
Истината за енергетиката е , че прости момчета не трябва да се изказват по темата.

2014.09.02 | 16:40

8
браво момчета от ДКЕВР.

2014.08.30 | 11:44

3
А кой похарчи два милиарда за белене и цанков камък кажете ве защо не казвате комунисти крадливи

Добави коментар

Водещи новини