Нова здравна наредба: Бебе под 800 грама е "биологичен отпадък

  • 28 август 2014 06:22

  • 6455
  • 0
Нова здравна наредба: Бебе под 800 грама е "биологичен отпадък
©

Промяната в Наредбата, която променя критериите за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък" е от края на юли.

Приета е от Министерството на здравеопазването, предаде TV7. Според новото правило децата, които се раждат под 800 гр и преди 26-ата гестационна седмица, ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване. Досега всяко бебе родено с тегло над 600 грама и навършена 22-ра гестационна седмица, се считаше за живородено и получаваше акт за раждане.

Нина Николова, председател на фондация "Нашите недоносени деца" разказва, че преди години е преживяла точно такава загуба и не е успяла да се сбогува с едно от живородените си близначета. "Тогава едното детенце преживя само два дни. Взеха го и никога не разбрах какво се случи с него, тъй като то беше около 600 грама родено. Другото детенце живя 5 месеца. Аз ги видях двете близначета – Александра и другото, тъй като не успяхме да му дадем дори име, нито пък си има място. За мен това е голям шок за родителите."

От медицинска гледна точка основание за тази промяна има, твърдят лекарите, тъй като голяма част от недоносените бебета, родени под тези параметри, умират или живеят кратко с тежки увреждания.

"Проблемът има и медицинска част, безспорно, но най-големият проблем на тази наредба всъщност е свързан с това, че се отказва признаване на живот на родените под определен грамаж така да се каже или под определена възраст. Да, може би това практическо и прагматично решение е неизбежно, но когато става въпрос за постигането на някакъв компромис, то дебатът за това трябва да е обществен", смята докторът по гражданско и семейно право Стоян Ставру.

Всяка година в България се раждат около 600 мъртвородени бебета. България е сред водещите страни в Европа по смъртност в тази категория. Според някои експерти, с промяната в Наредбата статистиката ще може да се манипулира.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6455 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини