ООН разшири обхвата на санкциите си срещу Либия и включи воюващите милиции

  • 27 август 2014 21:06

  • 875
  • 0
ООН разшири обхвата на санкциите си срещу Либия и включи воюващите милиции
©

Съветът за сигурност на ООН разшири обхвата на санкциите си срещу Либия и включи различните милиции, които воюват в страната, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Санкциите, които досега бяха насочени срещу поддръжниците на бившия режим на Муамар Кадафи, обикновено включват оръжейно
ембарго, замразяване на авоарите и забрана за пътуване.

Лицата или групите, които ще са санкционирани, ще бъдат посочени от специален комитет към Съвета.

Съгласно единодушно приета резолюция санкциите вече ще обхващат и физическите, и юридически лица, които извършват или помагат за извършването на действия, "поставящи в опасност мира, стабилността или сигурността на Либия или които възпрепятстват или
осуетяват успеха на политическия й преход".

Уточнява се, че става дума по-специално за нарушители на човешки права и извършители на нападения срещу инфраструктури като летища и пристанища и срещу чуждестранни дипломатически мисии в Либия.

Подлежат на санкции също тези, които подкрепят въоръжените групировки или организираната престъпност чрез незаконна експлоатация на петролните ресурси на страната.

Освен това в резолюцията се посочва, че доставката, продажбата или трансферът на оръжия и муниции за Либия трябва предварително да се одобряват от комитета по санкциите. Досега либийското правителство трябваше само да уведомява ООН за оръжейните си покупки.

Последвайте канала на

Весела Найденова
875 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини