Сергей Лавров: Русия няма интерес от разпадането на Украйна

  • 27 август 2014 19:38

  • 2467
  • 9
Сергей Лавров: Русия няма интерес от разпадането на Украйна
© Getty Images/Guliver

Вторият хуманитарен конвой, който Русия има намерение да изпрати към Украйна, няма да бъде последният, предупреди днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

"Надяваме се, че ще намерим технически и логистични решения за изпращането на втори хуманитарен конвой в Югоизточна Украйна в близко бъдеще и съм сигурен, че този конвой няма да бъде последният", заяви Лавров в реч пред делегати на младежки форум.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руската хуманитарна помощ за Украйна ще бъде транспортирана под егидата на Червения кръст и в пълна координация с украинските власти.

В речта си пред участниците в младежкия форум Лавров посочи, че Москва няма интерес от конфронтация с международните си партньори, нито от взаимното налагане на повече санкции между Русия и Запада, предаде Ройтерс.

Лавров заяви също така, че Русия няма интерес да стане свидетел на разпадането на Украйна, предаде Франс прес. Дипломат номер едно на Москва обаче подчерта, че Русия уважава декларациите за независимост на проруските украински сепаратистки области Луганск и Донецк.

"Нямаме интерес да станем свидетели на разпадането на украинската държава. Ние уважаваме обаче изцяло резултатите от референдумите за самоопределяне, състояли се през май в Луганската и Донецката област. Ние призоваваме онова, което беше гласувано на тези референдуми, да се реализира по пътя на преговорите с Киев", каза Лавров.

Той посочи, че в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог. Министърът съобщи, че бежанците от Украйна в Русия са достигнали почти един милион души.

Лавров каза, че не смята за необходимо създаването на международен трибунал за Украйна, подобно на трибуналите за Уганда или за бивша Югославия, но добави, че виновните за украинската криза трябва да понесат отговорността си.

Руският външен министър отбеляза, че заплахите на Киев за прекратяване на транзита на руски газ в ЕС не се нравят на никого. Той напомни, че самият еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази увереност, "ако не и надежда", че украинските власти няма да прекъсват транзита на енергоносители от Русия в ЕС.

Лавров посочи също така, че Москва иска да бъде държана в течение на опитите да се използва западно гориво за украинските атомни централи и предупреди, че подобни експерименти може да завършат зле, предаде руската агенция.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2467 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.05.03 | 01:49

9
Лавров, върнете Крим на Украйна!
българи

2015.05.03 | 01:45

5
Такава държава Украйна няма и никога не е имало, Това си е Русия. Украинците са варяги събрани от княз Светослав за да му помагат във войните, те са били толкова нечистоплътни кръвожадни и невежи, почти без членоразделна реч. Приели са руския език и то в много примитивна форма. Княз Светослав е син на княгиня Олга-отвъд дунавска принцеса от Плиска, призната за светица. И българите и руснаците са народи с общ корен / наследници на Кубрат/.Някъде от седмото поколение на БатБаян - най големия син на Кубрат, а това е Лачин започват руските царе /рода Рюрик/. Под никакво руско робство не сме били, ние българите, просто сме били един народ . Тези които са били народа на Бат Баян , цар на черна България, в последствие са се преименували рус - Русия. Ние наследниците на Аспарух сме си запазили името.
germaneca

2015.05.03 | 01:48

8
1990-ta Rusia stava pryv Garant,za tova granicite na Ukraina da sa neprikosnoveni i v sledstvie na tova Ukraina predava qdrenite si oryjiq... Sega ne noj v Gyrba, ne predatel ..Rusiq e edna dolna,dolna,omazana s predatelstva i laina dyrjava..nishto poveche...

2015.05.03 | 01:47

7
Хохохо, намерил се кой да говори за омазана с лайна държава. Първо си прокарай канализация до вас и излез от градинския кенеф, в който се намираш, пък тогава давай акъл на първата по големина държава и осмата най-развита икономика в света.

2014.09.03 | 10:45

3
Нищо чудно, нали императори, Ленин, Сталин .. разселваха руснаци навсякъде и прокуждаха местното население. Къде са българите от Крим (нали сме имали държава там, когато един руснак е нямало там), същото е и с Волжка България или Волжко-Камска България, или Итилска България). Е, няма да съм русофил, какво добро да очаквам от империя. Слава-богу, всички империи се разпадат.
Центурион

2015.05.03 | 01:46

6
Ние защото сме много умни събрахме всички българи в петте най-големи градове така, че на тоя дето иска ни избие да му максимално лесно само трябва да пусне няколко примерно 5 или 6 атомни бомби в големите градове и сме готови! Разсипахме индустрията, селското стопанство и нямаме армия запасняците на по 35 или 55 години са по-добре подготвени от редовната войска, а някои дори са и по-добре въоръжени!
Alexandra

2014.09.03 | 10:44

2
малко история да попрочетеш ли, скъпи ми номер 1??? Украйна е продукт на политиката на СССР, никога преди не е имало такава държава. те и език си нямат - просто всеки хахол говори опорочен руски. но не това е проблема, а мераците на САЩ да владеят енергийните ресурси, както и енергийното трасе. а Лавров е един изключително умен мъж, а не сговнено измислено дипломатче.
да

2014.09.03 | 10:46

4
Прав сте!!!!!

2014.09.03 | 10:44

1
върнете украйна на Русия и крим сам ще си дойде

Добави коментар

Водещи новини