Наноспътник ще прогнозира земетресения

  • 27 август 2014 11:57

  • 1391
  • 1
Наноспътник ще прогнозира земетресения
©

Учени от Курск в сътрудничество с техни колеги от Беларус и Перу ще създадат наноспътник, който ще извърши на орбита редица експерименти, свързани по-специално с прогнозиране на земетресения, предаде ИТАР-ТАСС.

Това бе оповестено на пресконференция от ръководителя на Научно-образователния център за космически изследвания на Югозападния държавен университет в Курск Валериан Пикиев. По думите му, новият наноспътник ще стане продължение на работата над руско-перуанския апарат "Часки-1", който бе изведен в космоса на 18 август и в момента е на орбита.

Аналог на "Часки-1" ще стане главният модул, към който ще бъдат присъединени още два модула - перуански и беларуски, със същите размери - 10 см на 10 см. Всеки от трите модула ще извърши свои собствени експерименти. Перуанските учени, с които в момента се водят преговори, възнамеряват да открият начин за прогнозиране на земетресенията по радиочестотните излъчвания в земната кора, които могат да бъдат регистрирани от дълговълнов приемник в космоса.

"Перуанците предлагат да се изучи нискочестоният спектър на радиовълните - отбеляза Пикиев. - Те го свързват със земетресенията, каквито има често в Южна Америка." Учени от Югозападния държавен университет в Курск пък ще извършат експеримент, свързан с изучаване на заредени частици.

Това ще позволи да се опознае взаимовръзката между явления на земната повърхност и в космоса.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опасни врагове ползват учени

2014.08.27 | 20:12

1
преди време подадоха че от МКС са пуснали нано спутник от горе долу същото време е въведен нано контрол с цел убииства по пътищата ако се потвърди най добре взривете МКС и други подобни да не проникват жестоки врагове през тях предлагат от охраната на хората и то веднага

Добави коментар

Водещи новини