Интересни факти за човешкото поведение

  • 27 август 2014 10:26

  • 3801
  • 1
Интересни факти за човешкото поведение
©

1. Хората се опитват да унижават останалите, когато са несигурни в себе си. Участниците в психологически експеримент, на които било съобщено, че не са справили добре с теста за IQ, са изказали повече националистически и религиозни предразсъдъци, отколкото тези, на които било съобщено, че са преминали добре теста. Всички те били сигурни, че негативното им мнение за останалите няма никаква връзка със занижената им самооценка. Унижаването на околните помага за възстановяването на самооценката, пише "Списание Осем".

2. Поведението ни се влияе от телесни усещания. Изградена е устойчива асоциация между тежестта - „важността", и „сериозността". Човек е оценяван като сериозен и стабилен, ако документите, които подава някъде, са в тежка папка и обратно. Седящите на твърди столове били по-неотстъпчиви при преговори. Усещането за груба повърхност или материя предизвиква у хората усещане за трудности в междуличностните отношения. Студът пък е тясно свързан с чувството за самота.

3. Лъжата изисква големи ментални усилия. Лъжецът трябва едновременно да държи и лъжата в главата си, за да я изрича, и истината – за да я скрие. Като резултат той произнася по-прости изречения и по-лошо се справя със задачи за съобразителност.

4. Когато хората са наблюдавани, те се държат по-добре. Илюзията за наблюдаване също върши работа. В една столова на самообслужване закачили по стените снимки на очи. Рязко се вдигнал процентът на тези, които си отсервирали след като се нахранят.

5. Привлекателната външност лесно може да заблуди хората. Те са по-склонни да се доверят на външността, отколкото на искреността. В 86% от случаите в няколко експеримента дори професионалните психолози сметнали за честни лъжците с искрени маниери.

6. Колкото по-сложно е решението, което трябва да се вземе, толкова по-склонни са хората да оставят нещата такива, каквито са. Ако в магазина има твърде богат избор и хората не могат бързо да се ориентират коя стока е по-добра, много често те си тръгват без да купят нищо. Хората съжаляват за бързо взети решения, даже, ако резултатите ги устройват. При това е важно не фактическото време, отделено за решението, а дали човек чувства, че времето е било достатъчно.

7. Не всички рискове се възприемат по еднакъв начин. Един и същи човек може без страх да скача с парашут и бънджи, но да се бои да възрази на началника си. Или да дресира тигри, но да се притеснява да се запознае с привлекателна жена.

8. Скуката има светла страна. Скучаещите често търсят възможност да направят добро дело, тъй като развлеченията им са омръзнали и не привнасят смисъл в живота им.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3801 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.28 | 09:13

1
Вярно e.

Добави коментар

Водещи новини