120 млн. лв. са борчовете на ВМА, като 109 млн. са просрочени

  • 27 август 2014 09:32

  • 2008
  • 0
120 млн. лв. са борчовете на ВМА, като 109 млн. са просрочени
© Булфото Архив

Военномедицинска академия (ВМА) е запазената марка за добра и работеща университетска клиника. Единственият й проблем - през всички години и до днес, са дълговете й. Откъде идват и как смята да се справи с тях, показа вчера новият шеф на ВМА бригаден генерал проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г., цитиран от "Стандарт".

Той изнесе данни и за неизгодни договори, които са били сключвани.

120 млн. лв. са борчовете на ВМА към момента, 109 млн. от тях са просрочени. Това стана ясно на събрание на болницата. На него директорът проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. изнесе данни за финансовото състояние на клиниката не само пред колегите си, но и пред двамата си ресорни министри - военния доц. Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал и здравния д-р Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност .

Малко над 150 млн. лв. са приходите на ВМА за година. От тях 44,8 млн. лв. са от НЗОК, а около 106 млн. са допълнителни субсидии от държавата. С тези средства едва могат да се покрият ежемесечните текущи разходи за медикаменти, заплати, ток, парно и вода.

Освен това болницата има много разходи за апаратура, мисии и ремонти. "Не може ВМА да е на трето място по пренасочени пациенти от цялата страна, а на шесто по изплатени приходи от НЗОК за 2013 г.", заяви проф. Петров.

Освен липсата на достатъчно приходи обаче за дълговете вина имат и редица неизгодни договори. "666 лв. са средно разходите за лечението на един пациент в областна болница, а при нас са 1701 лв.", каза проф. Петров. Част от по-високата сметка идва от факта, че във ВМА се лекуват най-вече сложни случаи, които искат повече медикаменти и по-дълъг престой. Друга част обаче е и заради по-високите разходи.

Храноденът в болницата е 12,50 лв. срещу 1,90 лв. в Плевен 3,20 лв. в "Пирогов" и 4 лв. в "Александровска болница", отчете проф. Петров. Той заяви, че вече е свалил разхода наполовина - до 6 лв. Това ще доведе до икономия от 1 млн. лв. за годината.

По-ниски цени на услугите проф. Петров договаря в момента и за редица други услуги. За хигиена сме плащали досега по 8 млн. лв. на година или по 1300 лв. на чистач месечно, каза шефът на ВМА. С предоговарянето на услугата болницата ще плаща с 1,7 млн. лв. по-малко на година. За охрана се очаква след новия търг да свалят разходите си наполовина.

Проблем в болницата има и с натрупаните отпуски, отбеляза проф. Петров. Двама души имат да вземат над 300 дни, а шестима - над 200. 30% от администрацията пък се оказала с решение на ТЕЛК. "Ако някой мисли, че няма да работи затова няма да стане, ще му орежа заплата, закани се професорът.

Методите му на управление срещнаха широкото одобрение на двамата служебни министри. "Надявам се, че ВМА ще стане модел за добро управление съвсем скоро", каза военният министър доц. Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал. Той помоли здравния си колега си да помага. "Бих казал, че е малко остро като влизане, но това е пътят - икономии", заяви и д-р Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност , който е кадър на ВМА. Той допълни, че, ако има време в тези 2 месеца като министър, дори би написал ръководство за управление за останалите мениджъри на държавни болници, следвайки стъпките на досегашния си началник проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г..

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини