Германец преплува Рейн за 28 дни

  • 27 август 2014 07:59

  • 1078
  • 0
Германец преплува Рейн за 28 дни
©

Германски преподавател по химия преплува река Рейн по цялата й дължина от 1230 км за по-малко от месец, информира електронното издание The Local.

 Андреас Фат е на 49 години и сам се нарича "лудия професор" от университета във Фюртванген, Югозападна Германия. Той е започнал пътешествието си от Швейцарските Алпи до Северно море на 28 юли на езерото Томазее, откъдето извира Рейн.

Той пресече по вода 6 държави – Швейцария, Лихтенщайн, Австрия, Германия, Франция и Холандия, пише в. "Телеграф".

"Чувствам се облекчен и много, много щастлив", бяха първите думи на Фат след успешния финал на предизвикателството. "През последните няколко мили сякаш преминах през цялото пътешествие отново".

Плувецът споделя още, че нито един от 28-те дни във водата на Рейн не е приличан на друг, но през цялото време се е радвал на окуражителните  възгласи на хора, дошли да го подкрепят от бреговете на реката.

Целта на плувния маратон e да се бие тревога за опазването на водите.

В сензационното начинание професорът не е бил сам. Съпругата му го е придружавала по суша зад волана на каравана, пътували са и тримата му синове. Бащата е отмарял сред тях, след като е преплувал средно по 50 км на ден.

В други две каравани са пътували двама експерти по водно ориентиране и 10 студенти. Младежите са помагали при взимането на водни проби. Въз основа на тях ще се направи анализ на кои места водите на Рейн са най-замърсени. Проф. Андреас Фат ще представи резултатите на 13 ноември т. г. по време на международен симпозиум.

Фат е обнадежден, че ако намери спонсори, ще успее да разработи съоръжение, което да пречиства водата до такава степен, че хората да не поглъщат отрови.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1078 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини