Иде нов мор по животните

  • 27 август 2014 07:10

  • 2512
  • 0
Иде нов мор по животните
© Булфото

Всеки момент в страната може да бъде регистрирана инфекция от вируса „Шмаленберг”, който вече е достигнал границите ни със Сърбия и е засечен в Гърция и Турция. Това става ясно от доклад на Центъра за оценка на риска към агенцията за безопасност на храните, цитиран от „Монитор”.

Болестта засяга говеда, овце, кози и диви животни и също като син език се разпространява от кръвосмучещи насекоми, известни у нас като мокреци. Досега инфекцията е регистрирана в 25 европейски страни. Тя е засечена във всички държави в Западна Европа, включително в Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Ирландия, Латвия, Норвегия, Полша, Словения, Русия и Казахстан.

За да сме наясно с разпространението на болестта, е необходимо животните, които се изследват за син език, да се тестват едновременно и за шмаленберг. „Необходимо е да се закупят тестове и да започне да се изследват животните в Северозападна България. Става дума за областите, които граничат със Сърбия и по границата с Гърция”, каза за „Монитор” проф. Бойко Ликов, директор на Центъра за оценка на риска, който е автор на непубликувания все още доклад.

По думите му първи с инфекцията може да се сблъскат стопаните от Видин, Монтана, Враца. Само тези области, както и Перник и Плевен засега не са засегнати от син език.

Ветеринари коментират, че при сегашното бързо разпространение на болестта, постоянните валежи, които създават условия за размножаване на мокреците, както и общият начин на предаване на двата вируса има опасност за смесване на двете инфекции у нас

Вирусът шмаленберг, който може да стане поредният бич за българските животновъди, тръгва от Германия. През ноември 2011 г. учените от института „Фридрих-Льофер” го изолират от болно говедо, а по-късно разработват лабораторен метод за неговото установяване и го предоставят на институти в Белгия, Франция, Великобритания, Холандия, Италия и Швейцария. Оказало се, че вирусът принадлежи към т.нар. група Orthobunya. Това са широкоразпространени вируси при говедата в Азия, Океания, Австралия, Африка и Близкия изток (най-вече в Израел).

Вирусът, който заразява преживни животни, не представлява опасност за хората, а симптомите са едва забележими. Болестта може да се установи само по лабораторен начин. Стопаните не могат да разберат, че имат този проблем, преди да започне родилна кампания.

„Първоначално вирусът е причинявал голяма смъртност, но постепенно смъртните случаи са намалели и почти изчезнали”, уточни проф. Ликов. Болестта предизвиква болести и уродства на младите животни. Причинява и намаляване на продукцията.

Инфекцията обаче не е по-малко значима от синия език. проблемът е, че трябва да се установи навреме проникване на вируса и да се разграничи ясно от синия език.

Още през май тази година Европейската агенция по безопасност на храните EFSA публикува доклад за ситуацията в общността, според който в България има сериозни предпоставки за разпространяването на вирусите, причиняващи болестта син език и инфекцията шмаленберг. Справка на „Монитор” показа, че имаме подготвен специалист за осъществяването на контрол, но не и тестове за откриване на болестта.

Последвайте канала на

2512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини