75% от старите електрически уреди в България отиват на бунищата

  • 27 август 2014 06:24

  • 1915
  • 2
75% от старите електрически уреди в България отиват на бунищата
© Булфото

Над 75% от старите електрически уреди в България отиват на бунищата. Това означава, че хората масово не се замислят къде попада старият уред, който изхвърлят, и колко вреди може да причини тази небрежност, пише в. "Труд".

Съдържащите се в апаратите олово, живак и други токсични вещества лесно могат да причинят замърсявания на почвата и водата.
Опасността нараства, когато уредът попадне в близост до населено място, защото електронните отпадъци могат сериозно да увредят здравето на хората, живеещи в района. Тази безотговорност се наказва от закона с глоби.

Глобите за физически лица, които изхвърлят електроуред на боклука, започват от 300 и стигат до 1000 лева. За фирми санкцията може да достигне 4000 лева. Но тези наказания се прилагат само ако нарушителят бъде хванат в момента на изхвърлянето.

Статистиката сочи, че всеки европейски гражданин “произвежда” средногодишно между 17 и 20 килограма електронни отпадъци. Всяка година през последното десетилетие това количество нараства с по 3 до 5%.

До 2020 година в България трябва да се събират и рециклират между 41 и 65% от излязлата от употреба техника. Процентът се определя спрямо броя уреди, който е бил пуснат на пазара за предходните 3 години. За успешното рециклиране на старите уреди задължително условие е те да бъдат доставени в добро състояние до мястото, където се извършва разкомплектуването им. Освен това те трябва да се предават със свалени акумулатори и батерии, които на свой ред също трябва да се рециклират, но отделно.

Старите батерии и акумулатори по принцип могат да се върнат обратно в магазина, от който са купени, а той да ги предаде за рециклиране. От магазините не могат да откажат приемането им, защото по закон са задължени да го правят.

Потребителите имат право да върнат безплатно старите си уреди в само в магазини при покупката на нов уред от сходен вид, който изпълнява същите функции.

Електронните отпадъци могат да се предадат и на специализирани фирми. Тези фирми събират безплатно на посочен от домакинствата адрес излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. В различните райони на София например ежедневно се организират мобилни пунктове за събиране на излязло от употреба електрооборудване. Графикът им е достъпен в интернет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1915 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1

2014.08.27 | 18:44

2
В шумен циганите (ромите) ги изкопуват и въртят много пари за безработни.

2014.08.27 | 18:44

1
Мaя Йордaнова и нейният редaктор - прочетете малко преди да пишете. Тежки метали, тежки, не токсични. Прoсти журнaля.

Добави коментар

Водещи новини