В Средиземно море са намерени още шест тела на мигранти след потъването на кораб

  • 25 август 2014 18:54

  • 1355
  • 1
В Средиземно море са намерени още шест тела на мигранти след потъването на кораб
©

Шест тела бяха намерени в Средиземно море след потъването снощи на риболовен траулер северно от бреговете на Либия, а 364 корабокрушенци са спасени от четири италиански кораба, съобщиха италианските ВМС, цитирани от Франс прес и Ройтерс.

Намесата за няколко минути на два военни кораба - един на бреговата охрана и един търговски - позволи координирано да бъдат спасени 364 корабокрушенци, се уточнява в изявление.

За 48 часа между петък и неделя са спасени около 4000 мигранти в рамките на морската спасителна операция "Маре нострум". Вчера сутринта са намерени 18 тела на борда на лодка южно от остров Лампедуза, заедно със 73-ма оцелели.

Войната в Сирия, диктатурата в Еритрея и други тежки кризи в Африка, и дестабилизацията на Либия допринасят за растящ поток от незаконни имигранти. Според Върховния комисариат на ООН за бежанците над 100 000 души са пристигнали в Италия по море от началото на тази година. Мнозина са отишли в други европейски страни.

Рекордно високият брой на морски мигранти в Италия тази година подлага италианската брегова охрана и военноморски сили на огромен натиск. През уикенда Италия призова ЕС да поеме морските патрули в Средиземно море и намекна, че може да спре да изпраща корабите си да издирват морски съдове в беда, ако ЕС не поеме отговорността за тези издирвателно-спасителни дейности.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.28 | 15:49

1
Хайде да ни е честито идват новите европейци искат 2016 да правят европейски халифат със център Испания!

Добави коментар

Водещи новини