Проверени са 39 язовира по следствието за наводнението в Мизия

  • 25 август 2014 16:49

  • 1467
  • 0
Проверени са 39 язовира по следствието за наводнението в Мизия
© Булфото

Състоянието на общо 39 язовира по поречието на река Скът е проверено в хода на досъдебното производство за причините за  наводнението в началото на месеца в Мизия.

Това съобщи прокурор Асен Пашански от Окръжна прокуратура във Враца, цитиран от БТА. Разследването бе започнато след предварителна проверка от Районната прокуратура в Оряхово, която се самосезира след като бедствието засегна над 80 на сто от територията на Мизия, и се води от Окръжен следствен отдел във Враца. При проверката на язовирите е установено, че само един - язовир "Стубля" в община Борован, е с частично нарушена стена, допълниха от прокуратурата. Язовирът е по средата на каскада от пет  микроязозира, водата от които се събира в по-големия язовир "Братковец", състоянието на който е добро, според проверката на  следствието.

При проверката е установено, че коритото на река Скът край село Крушовица, което бе засегнато сериозно преди Мизия от наводнението, не е почистено от растителност. В хода на следствените действия като доказателство е взето предвид и становище от 2000-та година, според което река Скът е потенциално опасна и може да предизвика наводнения. Предстои да бъде назначена комплексна експертиза, която освен събраните до момента данни да събере и анализира допълнителни данни за валежите, за състоянието на почвите, както и това на коритото на реката и направените корекции по него, за да се излезе с прокурорско решение по разследването, посочиха от Окръжна прокуратура във Враца.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини