Водата в Кърджали вече е годна за пиене

  • 23 август 2014 21:11

  • 1108
  • 1
Водата в Кърджали вече е годна за пиене
©

Водата в Кърджали вече е годна за пиене, съобщават от Регионалната здравна инспекция, цитирани от Дарик. Това са показали резултатите от взетите на 20 и 21 август 2014 г. проби вода от 7-те пункта на водопроводната мрежа в Кърджали - районите Прилепци, Възрожденци, Веселчане, Гледка, Пазара, Байкал и Студен кладенец, както и от изхода на Пречиствателна станция „Енчец".

Резултатите са отрицателни както по микробиологични, така и по физико-химични показатели и качеството на водата отговаря на Наредба No 9, съобщават от пресцентъра на РЗИ.

В понеделник (25 август) РЗИ и ВиК ООД ще подпишат съвместен протокол, че водата от яз. Боровица е годна за питейно-битови цели и вече може да се ползва без риск за здравето.

Точно месец водата в Кърджали не бе годна за пиене. Извънредното положение бе предизвикано на 23 юли от висока приливна вълна, довлякла дървесина, кал и тиня във водоизточника - яз. „Боровица", който захранва Кърджали, Момчилград и още 35 населени места с питейна вода. А абонатите на ВиК, които я ползват, са над 60 хиляди души в региона. Сред тях назря недоволство, тъй като въпреки калната вода, течаща от чешмите им, те трябваше да платят сметките си, без да бъдат компенсирани от местното ВиК.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1108 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
HAMDI

2014.08.24 | 09:09

1
tova zaslujavat selqnite skapani paplach kuliiska

Добави коментар

Водещи новини