Водният апокалипсис в Мизия може да се повтори във Врачанско

  • 22 август 2014 20:58

  • 2554
  • 1
Водният апокалипсис в Мизия може да се повтори във Врачанско
© Булфото Архив

Водният апокалипсис в Мизия може да се повтори. Причината за това са два опасни язовира, намиращи се във врачанското село Малорад - "Езерска падина" и "Гарвански геран". Първият е с неизправен изпускател, а вторият - със срутена язовирна стена, съобщава Нова телевизия.

Нивото на язовир "Езерска падина" не може да бъде контролирано изпуснато и при евентуални обилни валежи той може да прелее и да залее намиращото се в близост село. Хората са притеснени и защото преди 20 дни част от къщите им са били залети.

Срутени мостове, отнесени огради и къщи и дворове, пълни с вода. Това помни Малорад от пороя, удавил Мизия на 1 август. Още несъвзели се от бедствието, на портите се задава ново.

"Самата община няма как да се справи сама и затова сме внесли апликационни форми до комисията по бедствия и аварии. Без помощта на държавата няма как да се случват нещата. Нужни са около 5 350 000 лева", обясни кметът на Община Борован Десислава Тодорова.
Ако държавата не намери тези пари, има потенциална опасност хората да бъдат залети, допълни кметът. Освен двата язовира, проблем има и с мостовете в селото. Те спират прииждащата вода и къщите на село Малорад се озовават на изкуствено образувалото се езерно дъно.

Хората в Малорад се молят само да не завали, защото съграденото след пороя в началото на август отново може да бъде отнесено. Освен двата язовира в Малорад, в близкото село Градешница има още един опасен язовир. И неговият изпускател не работи вече повече от 20 години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
аaz,ti,toj

2014.08.23 | 21:42

1
Ами тотова е целта на марионетките управлявали България 24 години.България и българите да ги няма.

Добави коментар

Водещи новини