Шоколадовата индустрия е застрашена

  • 22 август 2014 15:42

  • 3448
  • 1
Шоколадовата индустрия е застрашена
©

Спадът в добива на лешници в Турция, която е основен производител и износител на лешници в света, предизвика рязко повишение на цените, което застрашава шоколадовата индустрия, предаде АФП, цитирана от БТА.

През март четирите окръга от черноморския район на Турция (Гиресун, Трабзон, Ризе и Орду), в които е съсредоточена основната част на производството на лешници в страната, бяха засегнати от климатичните промени. Нехарактерният за сезона студ и градушките доведоха да унищожаване на част от реколтата. Обикновено годишното производство на лешници в Турция е около 590 хил. т, което представлява близо 3/4 от световното производство. Тази година обаче турската реколта на лешници може да спадне до 370 хил. т.

Спадът в предлагането е предизвикал вече скок на цените, като цената скочила до 80%.

Миналата година цената на кило лешници се движеше около 6 турски лири (малко над 2 евро). Сега тя достига 11 лири (близо 4 евро). Това положение директно засяга световната шоколадова индустрия, която използва турските лешници в своите продукти.

Половината от този износ отива към Германия и Италия, където е централата на компанията „Фереро“, притежател на марките „Нутела“ и „Киндер“, които се очаква да бъдат основните потърпевши от недостига на лешници от Турция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3448 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.20 | 18:59

1
Индия произвежда също много ядки само дето вие там пари не искате да давате мазни жидо масони защо да пълните джобовете на някой който не ви е фен?

Добави коментар

Водещи новини