Google гради най-голямата база от познание в историята на човечеството

  • 22 август 2014 14:03

  • 1838
  • 5
Google гради най-голямата база от познание в историята на човечеството
©

Google изгражда най-голямата база от познание в човешката история и го прави без човешка помощ, пише New Scientist. Платформата Knowledge Vault самостоятелно събира и обобщава данни от цялата глобална мрежа, създавайки една единствена обща база от факти за света.

Мащабът и точността на събраното познание вече полага основите на система, която позволява на роботите и смартфоните да разбират какво ги питат хората. Това води към бъдеще, в което Google ще отговаря на въпроси по-скоро като оракул, отколкото като търсеща машина и дори ще може да погледне към човешката история от различна гледна точка.

Knowledge Vault е система, съхраняваща информация, която може да бъде прочетена както от хората, така и от машините, пише "Фокус". Докато базата данни работи с цифри, то базата от познания функционира с факти.

Когато напишем в търсачката „Къде е родена Мадона?“ например, отговорът бива намерен в съществуващата база от познания на Google. Тя се нарича Knowledge Graph и разчита на въвеждане на данни от хора.

Оказва се обаче, че развитието на тази база се забавя, затова Google е решил да автоматизира процеса. Технологичният гигант е започнал да изгражда Vault, използвайки алгоритъм, който автоматично събира информация от интернет и чрез машинно класифициране превръща суровите данни в полезни късчета познание. До момента системата е събрала 1,6 милиарда факти, а от тях 271 милиона са класифицирани като „надеждни“, което означава, че вероятността да са верни, е 90 процента.

Всички големи компании се стремят да изградят подобни бази, посочват експерти. Потенциалът на платформи, които съдържат човешкото познание е огромен. Едно от първите приложения би могъл да бъде виртуален личен асистент с възможности, които далеч надминават тези на Siri на Apple или Google Now.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1838 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.08.25 | 17:10

5
ЕДНО ВРЕМЕ СА ГРАДИЛИ ОГРОМНИ БИБЛИОТЕКИ, СЕГА БАЗИ ДАННИ. ВСЯКА ГОЛЯМА КОМПАНИЯ МОЖЕ ДА СИ НАКУПИ СЪРВЪРИ И ДА НАПРАВИ ТОВА, КОЕТО ГУГЪЛ ПРАВИ. И ГО ПРАВЯТ.

2014.08.25 | 17:09

4
да, ама хората пък стоят във фейсбук

2014.08.25 | 17:09

3
НЕ САМО ГУГЪЛ ГИ ГРАДИ ТЕЗИ БАЗИ

2014.08.22 | 21:29

2
ДРЕМЕ МИ НА ПАТКАТА, МЕН КВО МЕ ТОПЛИ ТОВА, ТЕ СИ ПЕЧЕЛЯТ

2014.08.22 | 21:29

1
Докато базата данни работи с цифри... - авторката явно не разбира особено много от бази данни, що ѝ трябва да обяснява кое как работи.

Добави коментар

Водещи новини