Приключенец се преселва на топящ се айсберг (видео)

  • 22 август 2014 13:09

  • 2006
  • 0
Приключенец се преселва на топящ се айсберг (видео)
©

Италианският приключенец Алекс Белини обяви намерението си да заживее на топящ се айсберг, докато парчето лед изчезне напълно.

Решението за доброволния аскетизъм било взето с надеждата, че повече жители на планетата ще обърнат по-сериозно внимание на климатичните промени.

Белини се вдъхновил за експеримента от изследователя на Арктика Умберто Нобиле, който през 1928 г. оцелял 48 дни на Северния полюс при сходни тежки условия, пише в. "Новинар".

Съвременният изследовател смята да започне предизвикателството през пролетта на 2015 г. За свой временен дом той е избрал изчезващ ледник в Гренландия с приблизителни размери 60 на 20 метра. Обикновено топенето на ледника отнема между осем месеца и година. Но за да улесни пребиваването си в студа, Белини ще живее в специална капсула с диаметър 4 метра. Този тип съоръжения се използват като спасителни лодки на нефтените платформи.

След като се стопи и последното парченце лед, Белини ще отплува, носен от течението на Атлантическия океан, докато не стигне до брега. Според изчисленията му той трябва да прекара в капсулата си 7-10 дни.

Почти през цялото време лудата глава ще бъде сам, но за кратко смята да се среща с писатели, блогъри и екозащитници, с които да обсъждат различни теми, близки до сърцето им. Освен това компания ще му правят и хилядите фенове по интернет.

Едно от най-големите неудобства по време на аскетизма ще е липсата на тоалетна. За задоволяване на естествените нужди Белини ще използва кофа. Това не е първият път, в който той ще прибягва до използването й. При прекосяването на Атлантика преди време той се е убедил, че кофата е най-добрата тоалетна в полеви условия, защото само издаването на задните части над водата не е удачно решение. Особено при бурни води, когато изходеното се връща обратно на плавателния съд.

По време на престоя си смелчагата е предвидил да вземе 300 килограма дехидратирани хранителни продукти и електронно оборудване. Животът на ледника ще има и научна цел, тъй като италианецът ще документира всеки свой ден и ще прави замервания.

Преди да се захване с екстремните преживявания, Алекс Белини е работил като добре платен банкер. От няколко години той се е отдал на пътешествията, от които е навъртял повече от 23 000 км в маратони и гребане през Средиземно море, Атлантика и Тихия океан. Предстоящият проект с ледника обаче е най-амбициозното му и рисковано начинание.

Съпругата на Белини няма против експеримента и дори приема предизвикателството като „семейна работа”. Двете дъщери на италианеца също го подкрепят.

Novini.bg напомня: От септември ти водиш! #tivodish
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2006 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини