В. "Файненшъл таймс": Лондон има проблем с джихадизма

  • 22 август 2014 11:24

  • 1896
  • 4
В. "Файненшъл таймс": Лондон има проблем с джихадизма
©

Заснетото убийство на американския журналист Джеймс Фоули в ръцете на британски ислямистки екстремист е смразяващо свидетелство за заплахата от доморасъл джихадизъм. Британските служби за сигурност са изправени пред незавиден проблем, предупреждава в. "Файненшъл таймс" в статия, посветена на проблема на Лондон с джихадизма.

Гледката как британски гражданин от групировката "Ислямска държава" (ИД) поема отговорност за обезглавяването на завързана жертва цели да провокира, но това не я прави по-малко шокираща. Британски граждани се стекоха в Сирия след избухването на бунта срещу режима през 2011 г. От 500 души, пребивавали в Сирия и Ирак, около 200 са се върнали във Великобритания. Те със сигурност са добре обучени и радикализирани.

Правителството на Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. с право проучва дали прави достатъчно, за да се противодейства на ИД и нейните заблудени поддръжници. Въпросът, който започва да се налага, е дали Великобритания трябва да се присъедини към американските въздушни удари, за да се попречи на групировката да създаде строг халифат. Каквото и да реши Камерън, той ще иска да проучи дали Великобритания разполага с достатъчно законови правомощия и ресурси да се справи с жестоките ислямисти на родна почва.

Политиците трябва да признаят, че Великобритания има проблем с мюсюлманския екстремизъм и бързо се превръща във виден износител на джихад. Политици и медии трябва също да помислят върху щетите, нанесени от бившия шпионин Едуард Сноудън с разкритията му за работата на американската Агенция за национална сигурност
и британската правителствена служба за електронно разузнаване. Неговите разкрития дадоха в ръцете на джихадистите пълен наръчник с информация на какво са способни американските и британските власти в областта на електронното следене, а също излишно навредиха на общественото доверие в британските служби за сигурност, предавайки погрешното послание, че се извършва масово следене, отбелязва вестникът.

Предотвратяването на радикализацията на младите мюсюлмани е задача, която ще отнеме десетилетия. Междувременно британските служби за сигурност и Западът са накрая на възможностите си да преследват онези, които се опитват да ни навредят. Ние забравяме това на свой риск, допълва "Файненшъл таймс".

Последвайте канала на

БТА
1896 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.09.02 | 13:22

4
Не е само Лондон ,цяла Европа е включително България
каката на баткото

2014.09.02 | 13:22

3
когато имате въпроси - следете потока на парите и ще имате отговори!

2014.09.02 | 11:55

2
Само Лондон ли бре?!
4

2014.09.02 | 11:55

1
Българите и Румънците са виновни мамка му. Заляха Великобритания с имигрантско цунами и избутаха войните на исляма. И те са какво да правят горките дхихадисти..еми требва ескпорт да си направят. У главите им е само тероризъм..те толкова си могат не им сърдете..не са научени да работят

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини