Ген. Стоян Тонев: Пет неща трябва да се направят в здравеопазването

  • 22 август 2014 10:05

  • 2163
  • 2
Ген. Стоян Тонев: Пет неща трябва да се направят в здравеопазването
© Булфото

5 неща е необходимо да бъдат променени в здравеопазването, заяви пред БНТ ген. Стоян Тонев, заместник-кмет на София по направление “Столично общинско здравеопазване” и бивш началник на ВМА. Промени трябва да бъдат направени в спешната помощ, квалификацията на лекарите, събираемостта на здравните вноски, броя на леглата в болниците и необходимостта от здравна помощ.

Необходимостта от промени в спешната помощ е “защото там умират хора”, аргументира се лекарят. Подобряването на квалификацията “води до комфорт не само на пациента, но и на лекаря”, според ген. Тонев. Той подчерта, че “общините трябва да се грижат за задържане на такъв тип млади хора, защото те определят медицината след 10 години”. Към подобряването на събираемостта на здравните вноски той добави и нуждата да бъдат въведени и лични здравни партиди, които човек да може да ползва или да прехвърля на близките си. Това ще облекчи системата, смята той.

Ние нарушихме връзката между районните, общинските, областните и университетските болници. Професор от университетската болница ходеше в районната болница и даваше консултации, каза ген. Тонев.

Според него, новият министър на здравеопазването се опитва да подреди нещата поне в степен спокойствие и стабилизация. Той може и действа в тази посока – да успокои системата. Първите му стъпки са в две посоки – първата е обществените поръчки. Има промяна в приоритетите – първо, и второ – много е подозрително тези обществени поръчки да са от последния месец. Въпросът е дали те са най-важните в здравеопазването, каза ген. Тонев. Според него идеята на министъра е да се насочи финансовия ресурс в по-важните области.

Системата работи на доверие. Самият финансов ресурс е малко. Самият труд на лекаря не влиза в никакви изчисления – нито в Здравната каса, нито в Министерството. Втората посока в действията на министъра на здравеопазването е Спешната помощ. Най-важен в спешната помощ е първият лекар, подчерта ген. Тонев.

Най-важното е да бъде видян от лекар спешният пациент веднага. Друг е въпросът, че това изисква и известно подсилване на някои болници, които нямат тази възможност. В малкия град, малкото населено място – там наистина има проблем! В спешната помощ и гений да сложиш, без да му дадеш ресурс и възможности, ти отново го обричаш на вечни оправдания и наказания, каза лекарят и предупреди – сега новият министър е принуден да увеличи заплатите иначе ще става още по-зле.

На работещите в спешната помощ “при всички случаи трябва да им се осигури квалификация и условия за труд, каза още ген. Стоян Тонев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2163 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
D-r

2014.09.02 | 21:46

2
Този нещастен общински генерал да спре да се явява по медии, защото той има най малко право за това! В последните 4 години той фалира ВМА! Игра комбина с неговата екс любовница Кадурина! И двамата са за затвора!

2014.09.02 | 21:46

1
Първото нещо е да се изчисти здравеопазването от такива търтей с генералски пенсии .Кърлежи такива

Добави коментар

Водещи новини