Грудев: Българският домат трудно би се реализирал на полския пазар

  • 22 август 2014 08:37

  • 994
  • 0
Грудев: Българският домат трудно би се реализирал на полския пазар
©

„Тази година положението е по-тежко и не засяга само доматите, а и пресните плодове, които в момента се прибират. Реализацията им ще бъде по-трудна”, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия земеделският министър Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град.

Той коментира загубите за българските производители от руското ембарго. Именно заради него българският пазар е залят от полски домати, докато родното производство не може да бъде пласирано.

„Още на втория ден, след като влезнах в министерството, дойде руското ембарго. Поисках спешна среща на министрите на земеделието на европейските страни. На 5 септември ще обсъдим мерките, които можем да вземем”, заяви министър Грудев.

По думите му държавата не само ще обезщети преките загуби от ембаргото, но и ще иска от ЕС компенсации за косвените загуби.

„Темата за косвените загуби, която засяга не само за домата, но и прасковите, черешите, сливите, е по-важна”, заяви министърът. „Ще искаме толкова, колкото е необходимо. Ще настояваме за обезщетение, свързано със загубите от спада на цената”.

Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град допълни, че държавата има достатъчни механизми да реагира при рязък срив на цените.

На борсата пък признават, че внасят домати от Полша. По думите им българската реколта не е добра тази година заради валежите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини