Наливното мляко по пазарите пълно с микроорганизми

  • 22 август 2014 08:28

  • 1373
  • 4
Наливното мляко по пазарите пълно с микроорганизми
©

Температурата, при която трябва да се съхранява прясното мляко от производителя до вкъщи е между 2 и 6 градуса. Температурата в един автомобилен багажник, в какъвто се продава прясно мляко по пазарите, обаче съвсем не е такава, стана ясно в сутрешния блок на Нова телевизия.

Само за час броя на микроорганизмите в прясното мляко могат да се удвоят, ако то е изложено на високи температури. Това обаче съвсем не притеснява някои търговци, които въпреки жегата, използват за витрина багажника на колите си.

Купуваме си мляко от багажника на двама производители и отиваме в лаборатория, където ще го изследват за общ брой микроорганизми и соматични клетки. Така ще видим какво е качеството на стоката и здравословното състояние на животните, от които е получено млякото, както и дали те са третирани с антибиотици.

Резултатите не се харесват на специалистите. Оказва се, че млякото не е годно за консумация, защото в едната от пробите боря на микроорганизмите е 60 пъти над нормата, а в другата 40 пъти. Два пъти над нормата пък са соматичните клетки, които показват какво е здравословното състояние на животното. Какви ще бъдат последствията зависи от организма на всеки човек.

Според експертите е задължително такива продукти да не се купуват от нерегламентирани обекти. Дали да си купим, решаваме само ние.

Ако все пак държим да си купим домашно прясно мляко, експертите от Агенцията по безопасност на храните съветват да се обърнем към млекоматите, където млякото е от селектирани и контролирани ферми.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1373 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.05.07 | 11:50

4
ами разбира се, че ще е пълно с микроорганизми, за това се преварява....
Зайо Байо

2015.05.07 | 11:50

3
То и ние сме пълни с микроорганизми, дали сме в нормата? Иначе от години ползвам такова мляко и още не се каня да се гътам.
До 1

2015.05.07 | 11:50

2
Абсолютно съм съгласен! Микроорганизмите са навсякъде около нас и в нас, но нашите организми са приспособени да си съжителстват с тях. Огромният проблем за нададения рев е, че някои хора не прилапват парици от тая работа.
Нина

2015.05.07 | 11:49

1
А какво да кажем за млякото в кутии, което пък е пълно с кой знае с каква химия, която не ми се вярва да е по-полезна от въпросните микроорганизми. От години купувам мляко от производител, варя го, квася го, меся с него, проготвям десерти и съм абсолятно убедена, че е многократно по-малко вредно от това в магазините. Досега в моето семейство не е имало случай на натравяне.

Добави коментар

Водещи новини