Круизни кораби задръстват пристанище Варна

  • 22 август 2014 07:51

  • 3959
  • 1
Круизни кораби задръстват пристанище Варна
©

Рекорден брой круизни кораби ще посрещне това лято варненското пристанище, очаква се до края на годината посещенията на Морска гара да бъдат три пъти по-високи от миналата година, научи “Монитор”.

Родният туризъм удари джакпота от кризата в Украйна, след като круизните компании отмениха посещенията си в Одеса и Ялта в източната част на Черно море и пренасочиха плаващите хотели към нашата страна. Само до началото на август тази година, през Морска гара Варна са преминали 11 500 пътници от акостирали круизни кораби. Това е четири пъти повече, спрямо цялата 2013 г., а основната причина е кризата в Украйна, съобщи изпълнителният директор на пристанище Варна Божидар Чапаров.

“За тази година имаме заявени 49 посещения на пасажерски кораби на Морска гара Варна, които до края на сезона може да се увеличат още. Заявките са драстично повече от 2013 г., когато обстановката беше изкривена от събитията, свързани с Арабската пролет, коментира той. Реално, средногодишно Варна се посещава от 20-22 круизни кораба, а тази година може да са много повече и да достигнем посещения от над 25 000 туристи”, коментира още Чапаров.

“В дългосрочен план всички източноевропейски морски държави имат огромни шансове да станат част от новите круизни маршрути, с които непрекъснато се конкурират големите компании, твърди доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. До 2018 година на вода ще бъдат пуснати 23 нови лайнера, а броят на круизните пасажери ще достигне 24 млн. души. Завоюването дори на малка част от този огромен пазар, ще е огромен плюс за България, защото ще внесе нов елемент в имиджа ни на дестинация за олинклузив плажен туризъм”, твърди туристическият спец. Той посочва, че за пътешествията си с пасажерските кораби в нашия регион се плащат от 1000 до 10 хиляди евро в зависимост от продължителността на круиза и екстрите на лайнерите. “Тези туристи са обикновено доста по-платежоспособни от класическите ол-инклузив летовници, дошли у нас на плаж и на алкохолен и секстуризъм, които рядко харчат големи суми извън хотелите си. Повечето са обиколили света и България им е интересна, защото досега за тях е била бяло петно, което искат да напълнят с впечатления. Приходите от круизния туризъм у нас също не са за пренебрегване. Само от сувенири, храна и напитки това лято круизните туристи ще оставят във Варна поне 2 милиона лева, твърдят в бранша. На пристигащите по море разчитат най-много и музеите. Ползите за местната икономика пък са свързани с пристанищните такси, които белите плаващи дворци плащат за престоя си на Морска гара.

Novini.bg напомня: От септември ти водиш!#tivodish

Последвайте канала на

Десислава Станева
3959 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.31 | 23:35

1
Vlad Monev Старата барака ,както я наричаш преди няколко години я ремонтираха и си е много хубава , по-хубава дори от чисто новата на Бургас , само трябва да издълбаят малко че газенето е много плитко .

Добави коментар

Водещи новини