Шефът на БАБХ: Гърция не ни предупреди навреме за болестта "син език"

  • 22 август 2014 07:51

  • 1283
  • 1
Шефът на БАБХ: Гърция не ни предупреди навреме за болестта "син език"
©
Болестта "син език" не се дължи на лоша работа на специалистите ни. Няма опция за превенция при нея. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов.

Той обясни, че заразата се разпространява чрез насекоми, подобни на комари, които идват с вятъра у нас. Анализът ни показа 60-70% разпространение на болестта за седмица, което е два пъти повече за нормалното. Последно в такъв мащаб е била през 1999 г., заяви Моллов.

БАБХ е в постоянен контакт с компетентните европейски служби, създаден е и кризисен щаб. Очакваме и европейско финансиране за справяне със ситуацията, посочи шефът на Агенцията по храните.

Той разкри, че гръцките власти не са информирали своевременно Агенцията за храните за идващата зараза и това е затруднило работата на българските експерти.

Моллов съобщи, че болестта "син език" е установена в 240 селища у нас, умрели са около 3000 животни, очаква се още толкова да умрат.
 
Той уточни, че дори месо от заразени животни да попадне в търговската мрежа, то не е опасно за хората. Търговските вериги са поставени под засилено наблюдение, подчерта Пламен Моллов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
VASIL VASILEV LI4EN AS.

2014.08.23 | 00:20

1
TA NALI TOVA E CELTA DA IMA VMOS , A NE IZNOS........

Добави коментар

Водещи новини