Хиляди българи пак ще доплащат данък ненужно

  • 22 август 2014 07:23

  • 4852
  • 3
Хиляди българи пак ще доплащат данък ненужно
©

Обявеното от редица институции намерение да се възстанови авансовото удържане на данък върху извънтрудовите доходи за последното тримесечие на годината надали ще бъде прието в срок. Така близо 160 000 данъкоплатци могат да бъдат принудени за поредна година да довнасят накуп данък, въпреки че няма никакъв проблем той да им се прихваща предварително и равномерно. Освен че затруднява ненужно хората, това на свой ред води и до проблеми със събираемостта на дължимите суми, пише "Сега".

Преди време експерти от МФ увериха, че тази промяна ще бъде част от пакета с промени в данъчните закони, независимо от смените на политическия караул. Становището се споделя неофициално и от НАП. Гласуването на подобни промени обаче ще бъде възможно едва през октомври, и то само при бързо сформиране на правителство и много експедитивни действия от страна на депутатите. Дори и в този случай обаче промяната ще е закъсняла, защото голяма част от предприятията вече ще са изплатили доходите за октомври без авансово удържан данък, показва внимателният прочит на действащия закон за данъците върху доходите на физическите лица.

Удържането на данъка става именно при изплащането на сумите и счетоводителите ще нарушат закона, ако приберат авансово 10% при изрична забрана за извънтрудовите доходи това да се прави за последното тримесечие на годината. Така за да се реализира намерението, ще трябва да се търсят половинчати решения. Може например да се прецени, че данък няма да се удържа авансово само през ноември и декември. Това изисква приет на две четения закон още през октомври и е компромис, доколкото авансово удържаните данъци се внасят в НАП на тримесечие (въпреки че се удържат всеки месец) и няма логика да се създават текстове, касаещи само два месеца. Може да се прецени и да се въведе за ноември двойно удържане на данъка, така че да се компенсира октомври, но това отново товари данъкоплатците и може да доведе до счетоводни грешки.

Различният режим за доходите от извънтрудова дейност вече доведе до купища грешки. Някои работодатели бяха пропуснали, че трябва да спрат удържането на данъка, и се наложи да връщат пари на служителите си. Самата НАП обърка една от бланките за деклариране на данъците, множество грешки имаше и при попълването на декларациите. В същото време официалният мотив за премахването на авансовото удържане на данъка въобще не се оправда. Доплащането за последните три месеца на годината бе въведено с намерение тези данъкоплатци да получат възможност да ползват 5% отстъпка за ранно превеждане на дължимата сума, но интересът към намалението остана малък.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4852 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2014.09.02 | 11:07

3
Държавата ни се управлява от некомпетентни и тъпи висшисти и всичко се прави против "ЧОВЕКА".
onq s konq

2014.09.02 | 11:07

2
Не искаме прост пожарникар да ни управлява,висшистите тъпи и некомпетентни...Аре търсете марсианци эа управници,пък до тогава бат Бойко ше дигне България на крака:)

2014.09.02 | 11:07

1
Само АТАКА това е !!!

Добави коментар

Водещи новини