Британски учени: Масажът на трагуса укрепва сърцето

  • 21 август 2014 21:33

  • 3195
  • 0
Британски учени: Масажът на трагуса укрепва сърцето
©

Прилагането на електрическа стимулация в основата на трагуса - триъгълната част на ухото, подобрява работата на сърцето и регулира пулса, откриха британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА.

Екипът на д-р Дженифър Кланси от университета в Лийдс използвал метода на кожната нервна електрическа стимулация, който обикновено се прилага за блокиране на болката. При него сигналите за болка, изпращани на мозъка, се блокират. Когато се "гъделичка" един определен нерв, се стимулират много важни органи, сред които и сърцето, обясняват учените.

Едно от разклоненията на този нерв е разположено във външната част на ухото.

При опитите на екипа били тествани 34 доброволци в добро здравословно състояние. Електростимулиращите сеанси траели по 15 минути. По време на опитите доброволците усещат гъделичкане в областта на трагуса. То подобрявало сърдечния ритъм.

Стимулацията на нерва дори временно изключва симпатетичната нервна система, която управлява коронарната дейност по друг път, използвайки адреналина, посочват специалистите.

При прилагането на електростимулация на ухото, учените наблюдавали 20 процентно увеличаване в променливостта на пулса, което се оказва здравословно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини