Вижте халбата за Октоберфест 2014

  • 21 август 2014 16:43

  • 3897
  • 0
Вижте халбата за Октоберфест 2014
© Getty Images/Guliver

Само месец преди началото на традиционния бирен фестивал в Мюнхен бе представена официалната халба за Октоберфест 2014, съобщи Дарик. Фестивалът, за който Бавария се готви цяла година, ще се проведе от 20 септември и ще продължи 5 октомври.

Историята на Октоберфест започва през 1810 година, когато престолонаследникът Людвиг празнува брака си с принцеса Терезия фон Заксен-Хилдбургхаузен.

Тържеството, на което са поканени жителите на Мюнхен, се провело пред градските порти на поляна, кръстена на булката. Властите взели решение на следващата година отново да се съберат и така възникнала традицията на "Октоберфест".

През 1819 г. градът решава фестивалът да се провежда всяка година. В началните години на ливадите Терезия не се е продавала бира. Малко по малко се разрешава продажбата на алкохол и храна. В началото има щандове, в края на XIX век се появяват първите халета за бира. През 1880 г. празникът се осветява за първи път с електричество. През 1892 г. се появява и първата стъклена халба бира. Традиционно бирата на "Октоберфест" се продава в еднолитрови халби.

Очакваните посетителите на Октоберфест са повече от 6 милиона души. За празника местните пивовари правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

Novini.bg напомня: От септември ти водиш!#tivodish.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3897 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини